Belçika: Türkiye'ye karşı yeni yaptırımlar değerlendirilmeli

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Perşembe günü başlayacak AB zirvesi öncesi yaptığı açıklamada, Avupa Konseyi'nin Türkiye'ye yönelik yeni yaptırımları düşünmesi gerektiğini belirtti.

Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları Perşembe ve Cuma günleri toplanıyor. Zirvenin temel gündemlerinden birini Türkiye oluşturuyor.

Türkiye'nin özellikle Doğu Akdeniz'deki yasadışı gaz arama faaliyetleri ile Libya ve Yukarı Karabağ krizlerindeki açık rolü tartışmaların merkezinde yer alacak.

düzeyinde Erdoğan rejimine yönelik yaptırımlar sözkonusu olduğunda çekince koyan ülke Almanya olarak dikkat çekiyor. Türk devleti ayrıca, otoriterleşme eleştirilerine konu olan Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile ilişkilerini geliştirdi.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel Cuma günü yaptığı açıklamada, Ankara'yı "kedi-fare" oyunundan vazgeçmeye çağırdı

Avrupa Birliği, ekonomi, enerji ve göçmen alanlarında işbirliğini yoğunlaştırmaya hazır olduklarını ancak Türkiye'nin "tek taraflı provokasyonlarına, düşmanca söylemlerine ve uluslararası hukuka yönelik ihlallerine son vermesi" gerektiğini belirtti.

Ekim ayındaki zirveden bu yana "durumun olumlu yönde" değişmediğini belirten Avrupalı yöneticiler, yeni zirve Türkiye'ye karşı yaptırımları ele alacak.

Belçika Başbakanı De Croo, Türkiye ile halen olumlu bir gündemden yana olduklarını ifade etmekle birlikte, Ankara'nın özellikle Doğu Akdeniz meselesinde Avrupa önerilerine somut yanıt vermemesi tepkisinde bulundu. De Croo, "Avrupa Konseyi, hedefli yaptırım olasılığı dahil olmak üzere yeni eylemleri değerlendirmelidir" dedi.