'Benzin isyanı' sürüyor: Ölümler ve gözaltılar artıyor

İran’da benzine yapılan yüzde 200’lük zamma karşı protestolar sürüyor. İran güvenlik güçlerinin saldırısında en az 12 kişinin öldüğü öğrenildi. Binden fazla kişi de gözaltında.

İran’da geçtiğimiz Perşembe günü benzine yapılan ve Cuma günü açıklanan yüzde 200’lük zamdan hemen sonra eylemler sürüyor. Tahran, Tebriz, Kerec, Kirman, Kirmanşa, İsfahan, Şiraz, Bircend, Geçsaran, İlanm, Ahvaz, Zencan, Yezd gibi şehirler başta olmaz üzere onlarca şehir, kasaba ve ilçede başlayan gösteriler dün gün boyu ve gece sürdü.

Gösteriler Rojhilat şehirleri başta olmak üzere İran’ın 31 eyaleti ve bu eyaletlere bağlı birçok şehrinde devam etti. Pazar günü ise gösteriler hemen hemen İran ve Rojhilat'ın tüm şehir ve kasabalarına yayılarak devam etti. Pazar günü Tahran, Tebriz, Meşhed, Ahvaz, İsfahan, Yezd, Kirman, Kirmanşa ve Kereç başta olmak üzere ülke genelinde 1080 noktada gösteri düzenlendi.



ÖĞRENCİLER DE KATILDI

Ülkede gösterilerden ötürü birçok şehirde okullar tatil edilmişti. Okulların tatil edildiği birçok kentte öğrenciler de gösterilere katıldı. Öğrencilerin gösterilere katıldığı kentlerden biri olan Tebriz’de  üniversite kampüsünde toplanan yüzlerce öğrenci gösteri düzenleyerek benzin zammını protesto etti.

ESNAF KEPENK KAPATTI

Gösterilerin devam ettiği kentlerin çoğunda esnaf göstericilere destek olmak ve piyasanın güvenliğinin olmaması dolaysıyla kepenklerini kapattı.
 
Esnaf ve tüccarların kepenklerini kapatarak gösterilere destek verdiği kentlerden biri başkent Tahran'dı. Tahran Çarşısı Esnaf Birliği Başkanı Ahmed Kerimi İsfahani, piyasanın güvenlik ve istikrarı sağlanmadan kepenklerini açmayacaklarını söyledi.

RESMİ KURUMLAR YAKILDI

Gösterilerde 100'den fazla banka ve 50'den fazla dükkan ateşe verildi. Yine onlarca polis aracı ile Besic karargâhları da ateşe verildi.

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

İran rejim güçlerinin göstericilere karşı silahlarla saldırması sonucu çok sayıda kişinin öldüğü belirtildi. Şu ana kadar 12 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı belirtiliyor. Bazı kaynaklara göre ise ölü sayısının 30’ün üzerinde olduğu ifade ediliyor. Üç günlük gösterilerden ötürü İran resmi kaynaklarının verdiği rakamlara göre 1000’den fazla kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor.

İNTERNET HATLASI KESİLDİ

İran gösterilerin örgütlenmesi ve halk isyanının dış kamuoyuna yansımasını engellemek için dün sabah saatlerinden itibaren internet hatlarını kesti. İran'da Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'nin talimatıyla Telekomünikasyon Bakanlığı internete erişimi 24 saat engelleme kararı aldı. Şu ana kadar İran’ın birçok merkezinde internet hatları kesilmiş durumda. İnternet hatları kesildiği için gösterilerin yapıldığı birçok merkezden ölü, yaralı, gözaltına alınanlar hakkında sağlıklı bilgi alınamıyor.

HAMANEY, ZAMMI SAVUNDU

İran’ın Dini Lideri Ayetullah Seyid Ali Hamaney, benzine yapılan zamma destek verdi, gösterilere tepki gösterdi.
İran devlet televizyonunda yayımlanan konuşmasında Hamaney, benzine zam yapma kararının uzman görüşleri sonrası alındığını ve uygulanması gerektiğini belirtti ancak yetkililerden başka ürünlerde fiyat artışı yaşanmasını önlemelerini istedi.

Hamaney, "Ben uzmanı değilim ama üç ayrı kurumun başı zammı onaylamışsa, ben de desteklerim" dedi.

Benzine yapılan zammı destekleyen Hamaney, göstericileri şu sözlerle suçlayarak kınadı: "Bu zam tabii ki bazı insanları endişelendiriyor, ama sabotaj ve kundaklamaları halkımız değil, holiganlar yapıyor. Sabotajların arkasında her zaman olduğu gibi devrim karşıtları ve İran'ın düşmanları var."

BOKAN PARLAMENTERİ İSTİFA ETTİ

İran Parlamentosu'nda Bokan Parlamenteri olarak yer alan Qasım Osmani de istifa ederek tepki gösterdi. Osmani, benzine yapılan zammın parlamentoda görüşülmeden ve parlamenterlerin onayını almadan yapılması, parlamenterlerin hiçbir fonksiyonunun olmadığını ortaya çıkardığını belirtti. Osmani, böyle bir parlamentoda parlamenter olmanın da hiçbir anlamının kalmadığını ifade ederek, Parlamentoya istifa dilekçesini verdi. Osmani’nin istifası henüz parlamento tarafından onaylanmadı.