Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Berlin’de II. Dünya Savaşı’nda kalma bomba bulundu

Almanya’nın başkenti Berlin’in merkezinde, İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma 100 kg ağırlığında patlamamış bir Amerikan bombası bulundu. Bomba etkisiz hale getirildi.

Berlin polisi bombanın Alexanderplatz çevresinde bulunduğunu bildirdi. Twitter üzerinde açıklamada bulunan polis, bombanın başarılı bir şekilde etkisiz hale getirildiğini belirterek, çevre sakinlerinin kısa sürede evlerine dönebileceğini duyurdu.

Bombanın imha edilmesi için Cuma günü 3 bin kişi bölgeden tahliye edilmişti. İmha çalışmaları için 300 metrelik bir güvenlik çemberi oluşturuldu. Bir alışveriş merkezi yakınında bulunan bombanın, bir Amerikan uçağı tarafından atıldığı ve patlamadığı kaydedildi.

Almanya’nın bu tip olayalar için büyük bir tecrübesi var, zira İkinci Dünya Savaşı’na ait bombalarla göreceli bir sıklıkla karşılaşılıyor. İttifak güçlerinin bıraktığı patlamamış bombalar, şaşırtıcı tahliye operasyonlarının gerçekleşmesine neden oluyor.

Nisan 2018’de Berlin güvenlik güçleri 500 kg ağırlığında bir İngiliz bombasını etkisiz hale getirmişlerdi. Bu operasyon için 10 bin kişi tahliye edilmişti.

Ancak 1945’ten bu yana en büyük tahliye, Eylül 2017’de Frankfurt’ta gerçekleşti. 1,4 ton ağırlığında patlayıcı yüklü bir İngiliz bombasının bulunması ardından, 65 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Bu bombalar genellikle etkisiz hale getirilse de, nadir durumlarda kontrollü patlamalarla imha ediliyor.

Berlin, İkinci Dünya Savaşı sırasında, özellikle de 1945 baharında yoğun bir şekilde bombalanmıştı. Kentin üçte biri yıkılmış, onbinlerce kişi ölmüştü. O tarihten beri binlerce patlamamış bomba bulundu ve uzmanlara göre halen Berlin’in altında 3 bin bomba daha bulunuyor.