Berlin’de Polonya-Almanya-Fransa zirvesi yapılacak

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Polonya, Almanya ve Fransa liderlerinin Ukrayna konusunda acil bir zirve için Cuma günü Berlin'de bir araya geleceğini açıkladı.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, salı akşamı devlet televizyon kanalı TVP Info'ya verdiği mülakatta, "Cuma günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile durumu görüşmek üzere Berlin'de olacağım" dedi.

Üçlü zirve, Fransız-Alman ilişkilerinin Ukrayna konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle zayıfladığı bir dönemde gerçekleştirilecek.

Kiev'in en sadık müttefiklerinden biri olan Polonya, Batılı ortaklarından Rus işgaline karşı askeri yardım harcamalarını arttırmalarını defalarca talep etmişti.

Polonya, Avrupa yanlısı yeni hükümetiyle Moskova karşısında Berlin ve Paris ile işbirliğini güçlendirmeye çalışıyor. 

Tusk, "Bana göre bu üç başkentin Ukrayna'ya yeni yardım sağlamak için tüm Avrupa'yı harekete geçirme görevi ve gücü var" dedi.

Tusk ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda Salı günü Washington'da, Kongre'deki tıkanıklığa rağmen Kiev'e yeni askeri yardım açıklayarak Ukrayna'ya desteğini gösteren ABD Başkanı Joe Biden tarafından kabul edilmişti.