Biden ‘Rusya işgale başladı’ dedi, yaptırımları duyurdu

ABD Başkanı Biden, Rusya'nın Salı günü Ukrayna'yı "işgal etmeye" başladığını ve Ukrayna'daki Rus saldırganlığını daha fazla caydırmayı amaçlayan yeni yaptırımlar açıkladığını söyledi.

Biden, ABD'nin Rusya'nın büyük finans kurumlarını batıdan kestiğini söyleyerek, 2014 yılında Ukrayna'da Kırım'ı ilhak etmesi sırasında Rusya'ya uygulanan yaptırımların "çok ötesinde" yaptırımlar olarak nitelendirdi.

Rus hükümetinin asker ve gemilerle birlikte kan tedarikini Ukrayna sınırına taşıdığını belirten Biden, bunun Rusların Ukrayna'da bir savaş başlatma niyetinin açık bir işareti olduğunu savundu.

Biden, Rusya'nın Ukrayna sınırında kan stoklaması konusunda “Savaş başlatmayı planlamıyorsanız kana ihtiyacınız yok” dedi.

Devlet Başkanı ayrıca, Ukrayna'da bağımsızlığını ilan eden bölgeleri tanımalarına yanıt olarak Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar duyurdu ve Rusya'nın Ukrayna topraklarına daha fazla girmesi halinde daha fazla önlemin alınacağı konusunda uyardı.

EK ABD GÜÇLERİ HAREKETE GEÇECEK

Biden, Rusya ile Ukrayna arasında artan gerilimler arasında NATO ülkelerinin güvenliğini güçlendirmeye yardımcı olmak için ek ABD kuvvetlerinin harekete geçeceğini duyurdu.

Biden Salı günü yaptığı konuşmada, "Baltık müttefiklerimizi güçlendirmek için halihazırda Avrupa'da konuşlanmış ABD kuvvetlerinin ve ekipmanlarının ek hareketlerine izin verdim. Açık konuşayım, bunlar bizim açımızdan tamamen savunma hamleleri. Rusya ile savaşmak gibi bir niyetimiz yok" dedi.

Ancak Biden, ABD'nin "NATO topraklarının her karışını savunmaya" istekli olduğuna dair "kusursuz bir mesaj" göndermek istediğini söyledi.