Bild: Türkiye Alman tanklarını çetelere verdi

Alman Leopard-2 tanklarının Til Temir’deki saldırılarda Türk rejimine bağlı çeteler tarafından kullanıldığını yazan Bild gazetesi, Almanya’nın koyduğu “başkaları tarafından kullanılmaması” şartının açıkça ihlal edildiğini bildirdi.

Türk devleti ve çetelerinin 9 Ekim’de Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik başlattığı işgal saldırısında Alman yapımı Leopard-2 tankları da kullandığı bir kez daha belgelendi.

Almanya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden Bild, Cuma günkü sayısında Türkiye-Suriye sınırından yaklaşık 30 km ötede Til Temir yakınlarında tankların çeteler tarafından kullanıldığını yazdı. Haber, “Türkiye, Alman tankları ile hangi oyunu oynuyor?” başlığı altında yayınlandı.

'2016'DAN BERİ KULLANILIYOR AMA BU KEZ ÇETELERE DE VERİLDİ'

Gazeteye konuşan Türk çetelerinin bir sözcüsü tankların kendileri tarafından kullanıldığını teyit etti. Sözcünün “Türkiye tanklar da dahil bizi her türlü askeri teçhizatla donatıyor” şeklindeki ifadeleri, tanklara ilişkin Almanya ile Türkiye arasında yapılan anlaşmanın ihlal edildiğini gösteriyor.

Haberde şu ifadeler kullanıldı: “2016’dan bu yana Türk ordusu temel Alman savaş tankları olan Leopard-2’leri Suriye’deki savaşta kullanıyor. Ama Bild’in araştırmalarına göre, Türk hükümeti Leopard-2 tanklarını Suriyeli isyancılara da verdi-illegal!”

ALMAN HÜKÜMETİ: SATIŞ ŞARTLARI DEĞİŞMEDİ

Tankların satışı sırasında her iki ülke arasında, “Başkasına verilmeyecek ve sadece Türk askerleri tarafından kullanılacak” şeklinde formüle edilen şartı hatırlatan gazeteye konuşan Alman Savunma Bakanlığı’nın sözcüsü söz konusu şartın değişmediğini açıkladı.

2005 yılında yapılan satış anlaşmasında “Tankların başkaları tarafından kullanılması veya satılması için Federal Alman Hükümet’in yazılı onayı gerekiyor” şartının hala geçerliği olduğunu belirten sözcüsü, Türkiye’nin tankları başkasına vermek için kendilerinden bir izin talep ettiğini de bildirdi.

Ancak Leopard tanklarının çeteler tarafında açıkça kullanıldığına dair görüntülere rağmen ticari anlaşmaları denetleyen Federal Finans Hizmetleri Denetim Kurulu (BAFA)’nın bir sözcüsü ise anlaşmanın ihlal edildiğine dair ellerinde somut delillerin olmadığını iddia etti.