Blinken: Filistin Devleti’nin kurulmasına yönelik somut adımları destekliyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Batı Şeria'nın Ramallah kentinde Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmede "ABD'nin bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik somut adımları desteklediğini bir kez daha teyit etti".

Ortadoğu turunu sürdüren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile çarşamba günü görüştü.

Blinken, "ABD'nin bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik somut adımları desteklediğini bir kez daha teyit etti".

Amerikalı yetkili ayrıca "İsrail tarafından toplanan tüm Filistin vergilerinin geçmiş anlaşmalara uygun olarak sistematik bir şekilde Filistin Yönetimine aktarılması" gerektiğine vurgu yaptı.

İsrail'in bu fonları bloke etmesi nedeniyle Filistin Yönetimi ciddi mali zorluklar yaşıyor.

Blinken, Abbas ile görüşmesi sırasında "Filistin halkının yararına olacak idari reformlar" yapılması gerektiğini de söyledi.

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'de Gazze Şeridi'nde başlayan savaştan bu yana Batı Şeria'da, 2000-2005 yılları arasında Filistinlilerin ayaklandığı İkinci İntifada'dan bu yana görülmemiş düzeyde şiddet olayları yaşandı. Filistin Yönetimi'ne göre 334 Filistinli öldürüldü.

Antony Blinken, Ortadoğu turu kapsamında bu çarşamba günü Bahreyn'e geçecek. Blinken, Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın “tırmanmasını önleme” yollarına ilişkin görüşmelerinin bir parçası olarak Bahreyn'de Kral Hamad bin İsa El Halife ile bir araya gelecek.