Blinken: Husilere ilişkin kararı gözden geçireceğiz

ABD’nin gelecek Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Donald Trump’ın Yemenli Husi isyancılarını “terörist örgütler” listesine alma kararını “derhal yeniden inceleyeceklerini” belirtti.

Senatörler önünde konuşan Blinken, “Yaptığımız şeyin insani yardımın ulaşmasını engellemediğinden emin olmak için bunu derhal yeniden incelemeyi önereceğiz” dedi.

ABD’nin mevcut başkanı Donald Trump, giderayak Husileri kara listeye almış ve bu karar Salı günü yürürlüğe girmişti. Demokratlar, görevine başlayacak olan Joe Biden’ı bu kararı geri almaya çağırmıştı.

Husilerin terörist örgütler listesine alınması, uluslararası insani yardım üzerinde kötü etkide bulunacağı endişesine yol açmıştı.

BM sözcüsü Stephane Dujarric, düzenlediği günlük basın toplantısında, “Hükümetten bu kararı iptal etmesini istiyoruz” dedi.

Geçen hafta BM’nin bir çok üst düzey sorumlusu Yemen’de açlığa neden olabileceği endişesiyle Washington’dan kararı iptal etmesini istemişti.

Yemen'de 6 yıldan beridir Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu'nun desteğini alan hükümet güçleri ile Husiler arasında savaş yaşanıyor. İran destekli Şii Husiler, ülkenin kuzeyinin önemli bir bölümünü kontrolünde bulunduruyor.

2015'den bu yana süren Yemen iç savaşında şimdiye kadar çoğu sivil on binlerce kişi hayatını kaybetti. Bu savaş nedeniyle Yemen'de dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler’in 2021 yılı Yemen perspektifleri de karamsar olarak kalmaya devam ediyor. BM’ye göre 16 milyon kişi açlık çekecek.

ABD SUUDİLERİN ASKERİ OPERASYONUNA DESTEĞİ KESECEK!

Bu savaşta ABD’nin Arap koalisyonuna özellikle askeri ekipman desteği insan hakları örgütleri ve çok sayıda Amerikalı seçilmişin tepkisine neden oldu. Zira koalisyonun hava saldırılarında çok sayıda sivil hayatını kaybetti.

Antony Blinken, yeni başkan Joe Biden’ın “Yemen’de Suudi Arabistan’ın yürüttüğü askeri kampanyaya desteğine son vereceklerini açık bir şekilde söylediğini” belirtti. Blinken, “Bunu çok hızlı bir şekilde yapacağız” dedi.

Blinken, Yemen’de yaşanan dünyanın en kötü insani krizinde Husiler “büyük bir sorumluluk” sahibi olsalar da, Suudi koalisyonun da “bu duruma belirgin bir şekilde katkıda bulunduğunu” ifade etti.