BM’den ilk kez Rusya’yı doğrudan hedef alan ‘uluslararası soruşturma’ kararı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatı ardından insan hakları ihlallerine ilişkin uluslararası bir soruşturma başlatılması lehine ezici oy çoğunluğu ile karar verildi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun hafta başında Moskova'nın savaşa son vermesini talep eden kararın ardından, İnsan Hakları Konseyi hak ihlallerine ilişkin bir karar aldı.

Oylamada Rusya ve Eritre karşı oy kullanırken, 32 üye ülke lehte oy kulandı, 13 ülke çekimser kaldı. Çekimser kalanların arasında Venezuela, Küba, Çin, Hindistan ve Pakistan var.

Bu oylama, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijie’nin Rusya tarafından ele geçirilmesinden sonrasına denk geldi.

Böylece Konsey tarihinde ilk kez bir karar doğrudan Rusya'yı hedef aldı. Kararda "Rusya Federasyonu'nun saldırganlığından kaynaklanan insan hakları ihlalleri ve bu haklara yönelik saldırıları" kınandı.

Karar metninde “Rus birliklerinin ve Rus destekli silahlı grupların uluslararası kabul görmüş tüm Ukrayna topraklarından hızlı ve doğrulanabilir bir şekilde geri çekilmesi" çağrısında bulunuldu.

Bu çerçevede "bağımsız bir uluslararası soruşturma komisyonu" için Konsey’in en üst düzey soruşturma seviyesi olan acil durum kurulması istendi.

Soruşturmacılar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonundan kaynaklanan insan hakları ihlallerine ve uluslararası insancıl hukuka ilişkin "delilleri toplamak, bir araya getirmek ve analiz etmekle” görevli olacak. Bu çalışma, gelecekteki yargılamalarda bulunmak ve ihlallerin sorumlularını tespit etmeye hizmet edecek.