BM’nin 'Şili' raporu: İnfaz, gözaltı, tecavüz!

BM İnsan Hakları Konseyi, Şili’de, “Yargısız infaz, keyfi gözaltı, taciz ve tecavüz var" diyerek, Şili hükümetine reform çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi, protestoların ve devlet şiddetinin gündemde olduğu Şili’de yaşanan hah ihlallerine dönük 30 sayfalık bir rapor yayımladı. BM uzmanları tarafından Kasım ayının ilk 3 haftasında sahada yapılan araştırmalar sonucu hazırlanan raporda, devlet güçleri eliyle gerçekleştirilen hak ihlallerine dikkat çekildi.

'28 BİNDEN FAZLA İNSAN GÖZALTINA ALINDI'

Yaşanan kitlesel protestolar ve olağanüstü hal sırasında, Şili polisi ve ordusunun uluslararası insan hakları normlarına uymadığının ifade edildiği raporda, “Barışçıl gösteriler süresince, binlerce insan keyfi şekilde gözaltına alındı. Bu insanlar, işkenceye, kötü muameleye, tecavüze ve diğer cinsel saldırıları biçimlerine maruz kaldı. Resmi rakamlara göre, büyük çoğunluğu serbest bırakılmasına rağmen, 18 Ekim-6 Aralık tarihleri arasında 28 binden fazla kişi gözaltına alındı” ifadeleri kullanıldı.

BM uzmanlarının hem devlet yetkilileri hem de protestoların merkezinde olan sivil toplum örgütleriyle de görüşüldüğünün belirtildiği raporda, uzmanların aynı zamanda hak ihlaline maruz kalan 235 kişiyle de görüşüldüğü ifade edildi.

'YÜZLERCE HAK İHLALİ YAŞANDI'

Polisin barışçıl gösterilere veya şiddet içeren protestolar arasında ayrım yapmadığının belirtildiği raporda, “113 kişiye dönük özel işkence ve kötü muamele uygulandığı ve aynı zamanda 24 kadına dönük cinsel saldırı vakası belgelendi. Bu sadece belgelenen. Bunun dışında insan hakları örgütleri buna benzer yüzlerce ihlal hakkında suç duyurusunda bulunmuş. Yine protestolar kapsamında meydana gelen 26 kişinin ölümü ile ilgili soruşturma devam ediyor. Polisin bu ölümleri keyfi bir şekilde gerçekleştirdiği yapılan izlenimler arasında. Bu yapılanlar uluslararası norm ve standartlara aykırıdır. Bunların tamamı yargısız infaz anlamına gelir” denildi.

'GÖSTERİLER HAKTIR'

Yine barışçıl gösterilere katılan binlerce insanın polis ve ordu mensuplarının kullandığı gerçek mermilerle yaralandığının ifade edildiği raporda, Şili hükümetine temel insan haklarına ve barışçıl gösterilere saygı duyma çağrısı yapıldı. Raporda, “Protestoların, sosyal ve ekonomik eşitsizlik başta olmak üzere birçok nedeni var. Bu temelde insanların barışçıl gösteri haklarını kullanmaları bir haktır” diye belirtildi.

İŞKENCE, İNFAZ, CİNSEL SALDIRI…

Raporda, "18 Ekim’den itibaren, ciddi hak ihlallerinin yaşandığına dönük belgeler var. Yaşanan hak ihlalleri arasında, yargısız infaz, yaralama, işkence, kötü muamele, cinsel şiddet ve saldırı ve keyfi gözaltılar var” ifadelerine de yer verildi.

BM raporunun son kısmında ise, hak ihlallerine karışan polis ve ordu mensupları hakkında soruşturmaların başlatılması ve Şili devlet yetkililerine barışçıl protestolara katılan insanların taleplerini dikkate alma ve reform yapma çağrısı yapıldı.