BM raportörü: Assange psikolojik işkence gördü

Birleşmiş Milletler’in işkenceye ilişkin raportörü, WikiLeaks’ın kurucusu Julian Assange’ın “psikolojik işkencenin tüm semptomlarını taşıdığını” belirtti.

BM nezdinde bağımsız uzman ve uluslararası hukuk uzmanı Nils Melzer, “Julian Assange kasıtlı bir şekilde, yıllarca ağır cezalandırma biçimleri veya korkunç, insanlıkdışı ve onur kırışı uygulamalara açık hale getirildi” dedi.

Melzer, bunların “biriken etkilerinin psikolojik işkenceden başka türlü tasvir edilemeyeceğini” kaydetti.

Melzer, “Julian Assange’a yönelik kolektif zulüm şimdi sona ermeli” dedi.

Amerikan güçlerinin gizli belgelerinin 2010’da WikiLeaks tarafından yayınlanmasından bu yana Assange’a karşı yürütülen kampanyalara dikkat çeken Melzer, yıldırma ve karalama kampanyasının sadece ABD’de değil, Birleşik Krallık, İsveç ve en son Ekvator’da yürütüldüğünü ifade etti.

Kendi adına konuşan BM raportörü Melzer, 9 Mayıs günü iki işkence alanında sağlık uzmanı ile birlikte Asssange’ı ziyaret etti. Melzer, derinlikli bir sağlık incelemesi ardından yaptığı açıklamada “Açık ki Julian Assange’ın sağlığı yıllarca maruz kaldığı düşmanca çevre tarafından ağır etkilendi” diye belirtti.

Melzer, “Julian Assange, fiziksel ağrıların yanısıra uzatmalı psikolojik işkenceye maruz kalmanın tüm tipik semptomlarını taşıyor” vurgusunda bulundu. Kronik anksiyete ve yoğun psikolojik travmalara dikkat çeken Melzer, açık kanıtları olduğunu sözlerine ekledi.

Julian Assange, ABD’nin iade talebi üzerine 11 Nisan’da Londra’daki Ekvator büyükelçiliğinde gözaltına alınmıştı. Assange, WikiLeaks tarafından Amerikan ordusunun Irak ve Afganistan’daki faaliyetlerine ilişkin 250 bin diplomatik yazışma ve 500 bin gizli belge yayınladıktan sonra 2012 yılında Ekvator büyükelçiliğine sığınmıştı. Mayıs ayı başında, bir İngiliz mahkemesi tarafından, şartlı serbestlik koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle 50 hafta hapse mahkum edildi.

İsveç de, Assange hakkında 2010’da ortaya atılan tecavüz suçlamasına ilişkin soruşturmayı yeniden başlattı. ABD adaleti ise Asange hakkında, başta casusluk yasaları kapsamında olmak üzere 17 suçlama yöneltiyor.