BM Sahel’deki açlık konusunda uyardı

Birleşmiş Milletler, Sahel Afrika’da gıda durumunun giderek kötüleştiğini belirterek, açlık çeken 10,5 milyondan fazla kişi için yaklaşık 500 milyon dolara ihtiyaçlarının olduğunu açıkladı.

BM’ye bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), Sahel Afrika’da açlığın eşiğindeki insanların sayısının üç yılda neredeyse on kat arttığını kaydetti.

10,5 milyon kişiden 1,1 milyonunun Burkina Faso, Çad, Mali, Moritanya ve Nijer’de acil durum aşamasında olduğu belirtildi. WFP, gelecek altı ay boyunca insani yardım operasyonlarını sürdürebilmek için 470 milyon dolara ihtiyaçları olduğunu duyurdu.

Cenevre'deki sözcülerinden biri olan Tomson Phiri, "WFP, Sahel genelinde kötüleşen gıda krizinden endişe duyuyor" dedi.

Phiri, “Bölge, milyonlarca insanı temel öğünlerden mahrum bırakan çatışmalar, Covid, iklimsel tehlikeler ve artan fiyatların birleşik etkileri altında öncekilerden daha şiddetli büyüyen ve karmaşık bir gıda kriziyle karşı karşıya” diye ekledi.

Sözcü Tomson Phiri'ye göre, gıda fiyatları böylece yüzde 30 arttı ve bölge 2011'den bu yana eşi görülmemiş kuraklıklara maruz kaldı.

WFP ve ortakları, 2021'de sözkonusu 5 ülkede 9,3 milyon kişiye yardım etti. BM kurumu, 110 bin hektardan fazla steril tarlayı yerel topluluklarla birlikte çalışarak verimli topraklara dönüştürdüğünü belirtiyor.