BM soruşturuyor: Türkiye, Libya ambargosunu ihlal etti!

İ Birleşmiş Milletler, ambargoya rağmen Libya’ya giren silahlar konusunda endişelerini ifade etti. Bir BM soruşturmacısı, Türkiye ve Katar’ın ambargoyu ihlal ettiğini belirtti.

BM Genel Sekreterliği, Libya’da silahlanma konusuna uyarıda bulundu. BM, 2011’den bu yana uygulanan silah ambargosuna rağmen silah girişinden duyduğu endişeyi ifade etti.

2011’de Muammer Kaddafi rejiminin kanlı bir şekilde devrilmesi ardından, ambargoya rağmen kimin Libya’daki tarafları silahlandırmaya devam ettiğine ilişkin soruşturma yürütülüyor.

SAVAŞI AMBARGOYU DELENLER BESLİYOR

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Mevcut durumda deniz yoluyla dahil olmak üzere ülkede silah transferleri ile beslenen askeri operasyonlardan derinden endişe duyuyorum” dedi.

BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan bir rapora göre ambargoya ilişkin Avrupalılar tarafından Eylül, Kadım ve Ocak aylarında üç kez inceleme yapıldı, ancak herhangi bir silah bulunmadığı iddia edildi.

Ancak BM belgesine göre, liman makamları ve Libya gümrük servisleri Şubat ayına Misrata kentinde zırhlı araçlara el konuldu. Hums kentinde ise Ocak ayında silahlar ele geçirildi.

LİBYA PARLAMENTOSU BM’DEN TÜRKİYE’YE YAPTIRIM İSTEDİ

Aralık 2018’de Algérie Focus sitesi, Hums kentinde Türk üretimi savaş silahları ve cephane içeren bir konteynır ele geçirildiğini duyurmuştu.

Libya El Mutawasit gazetesine göre Libya Parlamentosu Ulusal Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyeleri, Türkiye’ye karşı BM’den yaptırım talebinde bulundu. Gazete, Türkiye’nin “Libya topraklarında aktif terörist gruplara” silah gönderdiğini yazdı.

Silahlara ambargoyu denetlemekle görevli BM Uzmanlar Komitesi’nin yakın zamandaki bir raporuna göre, savaşa dahil olan üçüncü bir taraf soruşturuluyor. Bu tarafından muhtemelen Birleşik Arap Emirlikleri olduğu belirtiliyor.

FranceInfotv sitesi, dosyadan haberdar kaynaklara dayanarak, BM soruşturmacısı şu sonuca ulaştı: Libya’ya yönelik BM’nin silah ambargosu kararı 2012-2013 yılları boyunca Tunus üzerinden Türkiye ve Katar tarafından ihlal edildi.

TÜRKİYE İHA DA GÖNDERDİ

Başka kaynaklar, Türk rejiminin bölgedeki İslamcı milislere silah göndermeye devam ettiğine dikkat çekiyor. Mondafrique isimli internet sitesine göre ülkenin doğusunu denetiminde bulunduran general Halifa Haftar öncülüğündeki Ulusal Libya Ordusunun sözcüsü, Türk rejiminin Trablus milislerine insansız hava araçları gönderdiğini söyledi. Sözcüye göre milislere teslim edilen araçlar, bomba taşıma kapasitesine sahip. Siteye göre Türk rejimi, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın Ulusal Libya Ordusu’na verdiği desteğe misilleme niteliği taşıyor.

General Haftar, 4 Nisan’dan buyana Trablus’u eline geçirmek için operasyon yürütüyor. Bu operasyonda, Türkiye ve Katar, Trablus’taki Fayez El Sarraj hükümetine bağlı birlikleri destekliyor.