BM: Taliban en az 72 yargısız infaz gerçekleştirdi

Birleşmiş Milletler, Taliban’ın iktidara geldiği ağustos ortasından bu yana en az 72 yargısız infaz gerçekleştirdiğini belirtti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Yardımcısı Nada El Nashif, İnsan Hakları Konseyi’nde yaptığı açıklamada ağustos ve kasım ayları arasında, Afgan ulusal güvenlik güçlerinin eski üyeleri ve eski hükümetle bağlantılı diğer kişilerden oluşan 100’ü aşkın kişinin infaz edildiğine dair “güvenilir” iddialar olduğunu belirtti. BM yetkilisi, bunlardan en az 72’sinin Taliban tarafından yargısız infaz edildiğini ifade etti.

Yetkili, “Taliban'ın 15 Ağustos'tan sonra ilan ettiği genel aflara rağmen, ülke genelinde devam eden yargısız infaz raporları beni endişelendiriyor” dedi.

Bir çok vakada cenazelerin halk önünde teşhir edildiğine dikkat çeken Nashif, “Bu durum toplumun önemli bir kesiminde korku yarattı” diye ekledi.

Ayrıca sadece Nangarhar vilayetinde DAİŞ üyesi olduklarından şüphe edilen en az 50 kişinin yargısız infaz edildiği belirtildi.

ABD ve Batılı ittifakları aralık başında yaptıkları bir açıklamada toplu infazlar konusunda “endişeli” olduklarını ifade etmiş ve hızlı soruşturma başlatılmasını istemişti.

Kısa bir süre önce İnsan Hakları İzleme Örgütü yayınladığı bir raporda "15 Ağustos ile 31 Ekim arasında teslim olan veya Taliban güçleri tarafından gözaltına alınan 47 eski Afgan Ulusal Güvenlik Kuvvetleri üyesinin öldürülmesi veya kaybedilmesini” belgelemişti. HRW, “Kurbanlar arasında askeri personel, polisler, istihbarat servisi üyeleri ve milisler var” diye belirtmişti.

Taliban ise suçlamaları reddederek, geçen yaz eski güvenlik güçleri elemanlarına yönelik cinayetlerin olduğunu ancak bunun “kişisel rekabet veya düşmanlıklar” nedeniyle yaşandığını savundu.