Brezilya’da binlerce kişi ırkçılık ve polis şiddetini protesto etti

Brezilya’da polisin kanlı bir operasyonu ardından binlerce kişi polis şiddeti ve ırkçılığa karşı sokaklara çıktı.

Rio de Janeiro’nun kuzeyinde “favela” olarak adlandırılan gecekondu mahallesi Jacarezinho’da uyuşturucu kaçakçısı gruplara karşı bir hafta önce düzenlenen operasyonda 28 kişi hayatını kaybetti. Keyfi infazların yaşandığı tepkisi üzerine, aralarında İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü’nün de olduğu çok sayıda insan hakları örgütü, olası polis ihlallerinin araştırılması için tam ve bağımsız soruşturma istemişti.

13 Mayıs günü ülke genelinde binlerce kişi sokaklara çıkarak, nüfuzun yüzde 55’ini temsil eden siyahlar ve melezlere karşı ayrımcılığa son verilmesini istedi.

“Ne mermi, ne açlık, ne Covid. Siyah halk yaşamak istiyor!” sloganıyla yapılan eylemler, Brezilya’da 1888’de köleliğin kaldırılmasının yıldönümünde gerçekleşti.

Rio de Janeiro’daki yürüyüşte “soykırıma karşı, isyan haklıdır” veya “Jacarezinho için adalet” yazılı pankartlar dikkat çekti.

Eylemciler, en fazla ölenlerin, en fazla ateşli silahla öldürülenlerin, en fazla işsiz olanların ve en az aşılananların siyahlar olduğuna dikkat çekerek, bunun soykırım politikası olduğu tepkisinde bulunuyor.