Brezilya’da Lula’ya komplonun belgeleri çıktı

Brezilya’da eski Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın siyasete geri dönmesini engellemek amacıyla soruşturmacıların komplo yaptığına ilişkin belgeler ortaya çıktı.

Araştırma sitesi The Intercept, skandal belgeler ortaya çıkardı. Site, savcılar ve yargıç Sergio Moro arasında Telegram üzerinde yapılan çok sayıda özel mesaja ulaştı.

Moro, yolsuzluk karşıtı “Lava Jato” (Araba yıkama operasyonu) soruşturmasından sorumluydu. Aynı yargıç bugün, aşırı sağcı, ırkçı ve kadın düşmanı Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro iktidarında Adalet Bakanı olarak görev yapıyor.

Sitede, “Uzun zaman, apolitik olduklarını ve tek motivasyonlarının yolsuzlukla mücadele olduğunu temin etmelerine rağmen Lava Jato savcıları gerçekte Lula ve İşçi Partisi’nin iktidara dönüşünü engellemenin yöntemleri üzerine komplo kurdular” diye yazdı.

Moro’nun Lula’ya ilişkin savcılara yön verdiği ve tavsiyelerde bulunduğu anlaşılıyor. Yargıç Moro, 2017’de Lula’yı hapse mahkum etmişti.

Bazı mesajlar, savcıların bile Lula’yı rüşvetle bir tripleks aldığı iddiasıyla yürütülen davada suçlayacak yeterlilikte kanıt olmadığına ilişkin ciddi şüpheleri olduğunu gösteriyor. Lula sonuç olarak, 8 yıl 10 ay hapse mahkum edildi. Bu mahkumiyet nedeniyle Lula, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olamadı. Oysa anketler, Lula’nın favori aday olduğunu gösteriyordu. Lula sık sık masum olduğunu ve siyasi bir komploya maruz kaldığını söylerken, amacın üçüncü kez seçimlere aday olmasını engellemek olduğunu belirtiyordu. Lula, 2003 ve 2010’da cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olmuştu.

Lula’nın mahkumiyeti ardından İşçi Partisi’nin cumhurbaşkanlığı adayı olan Fernando Haddad, bu olayın Cumhuriyet tarihin en büyük kurumsal skandalı olabileceğini belirterek, derinlikli bir soruşturma yürütülmesini istedi.

Haddad, The Intercept’in yayınladığı bilgilerin doğrulanması halinde “çok sayıda kişi hapse girecek, davalar iptal edilecek ve büyük bir oyun gözler önüne serilecek” dedi. Hadad, seçimlerin ikinci turunda Bolsonaro karşısında kaybetmişti.