Brezilya seçimlerinde gözler ikinci turda, belirsizlik hakim

Brezilya’daki genel seçimlerinin ilk turunu solcu aday Luiz Inacio Lula da Silva önde tamamladı. İkinci tur 30 Ekim’de yapılacak.

Seçimlerin ilk turundan önceki son anketler Lula’nın yüzde 50 oy ile ilk turda seçilebileceğine işaret ediyordu.

Ancak aşırı sağcı mevcut Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro, oyların yüzde 43’ünü elde etti. Anketler Bolsonaro’ya yüzde 36 oranında oy veriyordu.

Brezilya solunun ikonu Lula yüzde 48 oy oranı ile birinci olurken, Bolsonaro ile arasında 6 milyon dolayında oy farkı var.

Lula yaptığı açıklamada “Size bu seçimleri kazanacağımızı söyleyebilirim. Bu sadece bir uzatmadır” dedi.

Üçüncü kez cumhurbaşkanı olmak için yarışan Lula, 30 Ekim’e kadar daha fazla miting yapma ve ziyaretlerde bulunma sözü verdi.  Lula, “Brezilya toplumunu ikna etmemiz gerekecek” dedi.

Pazar günkü genel seçimler, kadın ve doğa düşmanı politikaları ile tepki çeken Bolsonaro yanlıları için bir başarı olarak değerlendirildi. Çok sayıda Bolsonaro yandaşı özellikle Senato’ya seçildi. Ayrıca çok sayıda Bolsonaro yanlısı vali de seçimleri kazandı.

Siyasi gözlemciler, ikinci tura daha radikal bir kutuplaşma içerisinde gidileceğini belirtiyor. Tartışmaların da daha sert geçmesi bekleniyor.

Seçimlere giderken İşçi Partisi’nin başkanı Lula, merkez sağa kadar 10 partiden oluşan geniş bir koalisyon kurmayı başarmıştı.

Lula özellikle kadınlar, gençler ve dezavantajlı sınıfların geniş bir oyuna güveniyor.

Bolsonaro ise Liberal Parti etiketi altında evanjeliklerin, tarım ticareti ve silah yanlısı lobiler ile daha çekinceli görünen işverenlerin desteğine güveniyor.

Brezilyalılar yeni cumhurbaşkanından, 30 milyon kişinin ağır etkilendiği açlıkla, enflasyonla, işsizlik ve yolsuzlukla mücadele bekliyor.

Lula, açlığa karşı herkes için “et” ve “faşizme karşı demokrasi” vaadinde bulunuyor.