Brezilya’da üçüncü Lula dönemi başladı

Brezilya’da 30 Ekim’den düzenlenen seçimleri kazanan Luis Inacio Lula da Silva, Devlet Başkanlığı görevini resmen devraldı.

Başkent Brasilia’daki Ulusal Kongre’de düzenlenen yemin töreniyle göreve başlayan Lula, 12 yıl aradan sonra üçüncü kez ülkenin başına geçti.

İspanya Kralı VI. Felipe ile Portekiz, Almanya, Arjantin, Kolombiya, Şili, Bolivya, Ekvador, Paraguay ve Uruguay’ın aralarında bulunduğu 20 ülkenin devlet ve hükümet başkalarının katıldığı törende bir konuşma yapan Lula “Faşizmden ilham alan rakiplerimizden devraldığımız yönetimi anayasanın demokrasiye sunduğu yetkilerle savunacağız. Nefrete sevgiyle karşılık vereceğiz, yalana gerçekle. Terör ve şiddete hukuk ve onun en ağır sonuçlarıyla karşılık vereceğiz” dedi.

Lula, eski başkan Jair Bolsonaro’nun yargılanabileceği sinyallerini de verirken "Ulusu kişisel ve ideolojik hesaplarına boyun eğdirmeye çalışanlara karşı herhangi bir intikam ruhu taşımıyoruz, ancak hukukun üstünlüğünü garanti edeceğiz. Hata yapanlar, hatalarının hesabını verecekler" şeklinde konuştu.

Ulusal Kongre’de yaptığı konuşmanın ardından Planalto Sarayı’na gelen Lula burada başkanlık kuşağını aldı. Ülke geleneğine göre törende kuşağı eski Başkan Jair Bolsonaro’dan alması gereken Lula, Bolsonaro’nun görev süresini tamamlamadan ABD’ye gitmesi nedeniyle kuşağı bir grup insan hakları savunucusu ve yerli halktan temsilcilerin elinden aldı. Daha önce Lula’nın yemin törenine katılmayacağını açıklayan Bolsonaro, geçtiğimiz cuma günü ABD’ye gitmişti.