Brüksel’de 400 göçmen 40 gündür açlık grevinde

Belçika’nın başkenti Brüksel’de 400 göçmen 40 gündür üniversite lokallerinde açlık grevinde. Rektörler ortak bir tutumla, yetkilileri çözüm bulmaya çağırdı.

Frankofon Brüksel Özgür Üniversitesi (ULB), Flamanca eğitim verilen Brüksel Özgür Üniversitesi (VUB) ve Béguinage Kilisesi’nde 400 göçmen 40 gündür açlık grevinde bulunuyor.

Bunlar arasında yıllardır Belçika’da yaşayan ve çalışan göçmenler de var.  Göçmenler oturum hakkı tanınmasını istiyor.

Frankofon üniversitelerin rektörleri ortak bir tutum sergileyerek, açlık grevindeki göçmenlerin durumuna çözüm getirilmesini istedi.

Rektörler Konseyi, grevcilerin sağlık durumunun “alarm verici” düzeyde olduğu endişesini dile getirerek, “yetkili siyasi kurumlardan, en azından geçici de olsa tüm yasal olanakları devreye koyarak çözüm geliştirilmesi” çağrısında bulundu.

Rektörler grevcilerden de eylemlerine son vermelerini isterken, sorunun diyalog ve insanlıkla çözülmesinin önemine vurgu yaptı.

Rektörler Konseyi’ne Liege Üniversitesi (ULiege) rektörü Pierre Wolper başkanlık ediyor. Konsey ayrıca Louvain Katolik Üniversitesi, Brüksel Özgür Üniversitesi, Mons Üniversitesi ve Namur Üniversitesi rektörlerini bünyesinde topluyor.

Çevreci parti Ecolo da insani ve onurlu bir çözüm talep ederken, Sosyalist Parti soruna ilişkin acil bakanlar toplantısı çağrısında bulundu.

Açlık grevi 23 Mayıs günü başlatılmıştı. Oturum izni olmayan bu göçmen işçiler, koronavirüs krizinden ağır etkilenerek tüm geçim olanaklarını kabederken, herhangi bir sosyal korumadan yararlanamıyorlar.