Capitole baskınında komplocular, ırkçılar ve silah yanlıları ağırlıktaydı

ABD’de tüm dünyayı şoke eden Kongre binasına baskına katılan gruplar arasında silah kullanımı yanlılarından aşırı sağcılara ve komplotist gruplara kadar tartışmalı kesimler bulunuyor.

En az 5 kişinin yaşamını yitirdiği ve onlarca kişinin gözaltına alınmasına neden, Donald Trump’ın azledilmesine kadar varacak Capitole binasına baskın tartışılmaya devam ediyor.

Donald Trump’ın tam da Joe Biden’ın başkanlığının onanacağı gün başkentte düzenlediği mitinge katılan çok sayıda kişi, Kongre’nin iki ayağı Senato ve Temsilciler Meclisi bürolarına kadar girmişti. Olayı kimi kesimler ‘darbe’ olarak nitelendirirken, olaylara sebebiyet vermekle suçlanan Trump’ın komplocu söylemlerine kanan kesimlerin kimliği de benzeri nitelikte.

SİLAH EDİNME YANLILARI

Neredeyse tümü sosyal ağlarda etkin olan baskına katılan gruplar arasında yerel düzeyde tanınan silah satışı savunucularından 2A NWA STAND adlı bir grup da bulunuyor. Trump, Barack Obama döneminde silah satışlarına yönelik getirilen bazı kısıtlamaları dahi sert bir biçimde eleştiriyordu. ABD, 300 milyonu aşkın resmi kayıtlı bireysel silah ile aşırı silahlanmanın başında gelen ülkelerden.

TRUMP’I KAHRAMAN OLARAK GÖRENLER

Capitole baskınında tüm dünyanın dikkatini çeken bizon boynuzlu Kızılderili saç tıraşıyla görülen bir kişinin yer aldığı grubun ise, QAnon adlı komplo teorileriyle öne çıktığı biliniyor. Kimi üyeleri Arizona’dan gelen bu grubun Trump’ı ‘kahraman’ olarak gördüğü ve grubun üyelerinden Jake Angeli’nin baskının sinyallerini verdiği bildiriliyor.

AŞIRI SAĞCI VE KOMPLOCU GRUPLAR

Southern Poverty Law Center adlı gözlemevine göre, baskına katılan arasında Virginia’daki beyaz ırkçı gruplara mensup çok sayıda kişi tespit edildi. Baskına katılanlardan birinin Ağustos 2017’de bir kadının Neonazi sempatizanlarınca öldürüldüğü Charlottesville’deki aşırı sağcı eylemin organizatörlerinden olduğu belirtiliyor.

‘Ülkeyi karanlıktan aydınlığa geçirme’ sloganını Twitter üzerinden paylaşan bir diğer grubun ise Kaliforniya’dan gelerek başkentteki baskına katıldığı bildiriliyor. Bu grubun baskında polis tarafından öldürülen üyelerinden birinin paylaşımlarında komplo teorilerine sık sık yer verdiği bilgiler arasında.