Cezayirli öğrenciler sokaklarda

Cezayir’in başkenti ve diğer bir çok kentte üniversite öğrencileri “hırsızların iktidarı” ve devrik Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika rejimine bağlı “hainlere” karşı sokaklara çıktı.

Başkent Cezayir’in merkezinde binlerce öğrenci Büyük Postane önünde bir araya geldi. Eylemciler, çatışma yaşanmadan polis engellerini aşarak, Ulusal Halk Meclisi binası önüne ulaştı.

Öğrenciler, Meclis binasına doğru “Ülkeyi yağmaladınız, hırsızlar” diye slogan attı. Öğrenciler, Cezayir’deki Buteflika rejimine karşı 22 Şubat’tan bu yana her hafta Salı günleri sokaklara çıkıyor.

Öğrencilerin hedefinde iktidar partisi de vardı. Eylemde, Ulusal Kurtuluş Cephesi’ni kast edilerek, “FLN, hainler” şeklinde sloganlar duyuldu. Cezayir siyasi yaşamı, bağımsızlıktan bu yana FLN’nin hakimiyetinde bulunuyor. Öğrenciler, askeri değil sivil bir devlet talebinde bulundular.

Bundan daha bir kaç ay öncesine kadar, Cezeyir’de eylem yapmak bile yasaktı. Ülkedeki temel senaryo şuydu: Cezayirliler 18 Nisan’da sandığa gidecek ve 82 yaşındaki Abdulaziz Buteflika beşinci kez ülkenin başında yer alacak. Ancak milyonların sokaklara çıkması ardından, 20 yıldır paylaşımsız ülkeyi yöneten Buteflika, 22 Şubat’ta istifa etmek zorunda kaldı.

Protestocular, Buteflika’nın kurduğu devlet aygıtındaki kurum ve kişilerin geçiş sürecini yönetmesini istemiyor. Buteflika’nın 18 Nisan için öngördüğü seçimleri reddeden ve erteleten Cezayirliler, 4 Temmuz’da yeni Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de reddediyor.

Buteflika’nın istifasından sonra, ordu siyasi oyunun merkezine geri döndü. Devrik lidere 15 yıl boyunca sadık kalan Genelkurmay Başkanı Ahmed Gaid Salih, fiili olarak ülkenin yeni güçlü adamı haline geldi.

Buteflika’nın gidişi de sokakların tepkisinin yatışmasını sağlamadı. Cezayirlileri iktidardaki sistemin bir bütün olarak gitmesini istiyor.