Cezayirliler Buteflika iktidarına karşı ayakta

Cezayirliler Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın beşinci kez aday olmasına karşı günlerdir sokaklarda. 1 Mart’ta yüzbinler sokaklara çıktı. Gece saatlerinde de eylemler durmuyor.

Büyüyen halk tepkisine rağmen Abdulaziz Buteflika, 18 Nisan’daki seçimlere yeniden aday oldu. Beyin kanaması nedeniyle uzun süredir kamuoyu önüne çıkmayan Buteflika, halen de İsviçre’de bir hastanede bulunuyor.

BAZI TAVİZLER VERDİ, AMA ÇEKİLMEDİ

Adaylığını çekmeyen Buteflika, tepkilerin artması üzerine, altıncı kez aday olmayacağı sözünü verdi ancak, sokaklar “Defol” diye yanıt verdi. Buteflika adına okunan bir bildiride, Cumhurabaşkanı başta gençler olmak üzere protestocuların öfkesini duyduğunu söyleyerek, reform sözü verdi.  Buteflika, yeniden seçilirse görev süresi tamamlanmadan bir daha aday olamayacak şekilde anayasal düzenleme yaparak, genel seçimlere çağrıcağını iddia etti. 

82 YAŞINDA, AĞIR HASTA, AMA İKTİDARI BIRAKMIYOR 

Ülkeyi yönetecek sağlık kapasitesi bulunmayan 82 yaşındaki Buteflika’nın iktidarı terk etmemesi öfkeyi arttırıyor. 2013 yılında beyin kanaması geçirdi. O tarihten beri halkla ilişkisi yok. Kameralara göründüğünde ise tekerlekli sandalyede yer alıyor. 20 yıllık iktidarında güvenilebilir muhalefet adına bir şey bırakmadı. Yeniden aday olması halinde, seçilmesi sürpriz olmayacak.

Ancak son günlerde sokakların tepkisi, nasıl sonuçlanacağı kestirilemese de yeni bir dönemi işaret ediyor.

1 Mart’ta yüzbinlerce kişi sokaklara çıktı. Başkentte 2001’den bu yana yürüyüşlerin yasaklanmasına rağmen halk sokaklara çıktı.

SEÇİMLERDE RAKİBİ YOK

Bir çok kentte Pazar gecesi de gençler sokakları terk etmedi. Sabaha kadar protesto eylemleri yapıldı. Eylemleri kimin düzenlediği bilinmiyor. Sosyal ağlarda yapılan çağrılara yanıt veren kitleler arasında tüm eğilimlerden kesimler yer alıyor. Bir sonraki büyük eylem için 8 Mart tarihi verildi.

Bu arada, adaylıkların sunulması için son tarih olan 3 Mart’ta Anayasa Konseyi’ne toplam 8 başvuru yapıldığı bildiriliyor. Ancak adaylar arasında güvenilir bir rakip bulunmuyor. Tüm adayların Anayasa Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor. Ancak konseyin, itidar karşısında bir bağımsızlığının olmaması nedeniyle, Buteflika'nın adaylığına karşı çıkmayacağı şeklinde yorumlanıyor.