Covid-19 yayılıyor, WHO'den ciddiye almayan ülkelere tepki

Koronavirüs salgının giderek yayılırken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bazı ülkelerin tehdidi yeterince ciddiye almadığı tepkisinde bulundu.

Onlarca ülkeye yayılan Covid-19 salgını, ekonomileri de ağır etkilemeye başladı. Salgın ayrıca başta Japonya ve Güney Kore olmak üzere devletler arasındaki ilişkileri de geriyor.

WHO, koronavirüse karşı yeterince mücadele etmeye ülkelerin listesinin uzun olduğuna dikkat çekti.

WHO’nun Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu bir tatbikat değildir, vazgeçme zamanı değildir, bahane bulma zamanı değildir, derinliğine gitmenin zamanıdır” dedi. WHO Genel Müdürü, hangi ülkelerin yeterince tehdidi ciddiye almadığını belirtmedi.

Ancak ABD’de temel hemşire sendikası çok sayıda hastanede hazırlık yapılmadığı tepkisinde bulunarak, sağlık çalışanlarına yeterince bilgi ve ekipman verilmediğini belirtti. ABD Kongresi, koronavirüsle mücadeleyi finanse etmek için 8,3 milyar dolar acil yardım planını onayladı. Ülkede 180’i aşkın vaka tespit edilirken, 12 kişi öldü. ABD Başkanı Donald Trump, 2,5 milyar dolarlık bütçe önermişti ancak muhalefet yetersiz bulmuştu.

Virüs dünya genelinde 100 bin 340’ı aşkın kişiye bulaştı, 3 bin 408 kişi hayatını kaybetti. Virüs en az 85 ülke ve bölgeye yayılmış durumda.

Çok sayıda koronavirüse karşı çeşitli tedbirler geliştirdi. Güney Kore’ye göre 36 ülke Güney Kore’den gelenlere girişleri tamamen yasakladı. 22 ülke de karantina tedbiri aldı. Japonya ile Güney Kore arasında ilişkiler de virüs nedeniyle gerildi. Japonya, Güney Kore’den gelen kişilere karantina dayatırken, Güney Kore “mantık dışı” diyerek Japonya büyükelçisini çağıracağını açıkladı.