CPJ: Tutuklu gazeteci sayısı rekor kırdı, Türkiye 4. sırada

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) 2022 yılında dünya genelinde hapsedilen gazeteci sayısının rekor kırdığını belirtirken, Türk devletinin en fazla gazetecinin tutuklu olduğu ilk beş ülke arasında olduğunu kaydetti.

CPJ yayınladığı raporda “Dünya çapında hapsedilen gazetecilerin sayısı 2022'de bir başka rekor daha kırdı” dedi.

Raporda “Çatışma ve baskının damgasını vurduğu bir yılda, otoriter liderler, muhalif sesleri bastırmak ve basın özgürlüğünü baltalamak için artan zulüm uygulayarak bağımsız haberciliği suç saymayı iki katına çıkardı” diye belirtildi.

Mesleklerini icra ettikleri için hapse atılan gazeteci sayısında rekor kıran bir yıl daha yaşandığını kaydeden CPJ, 2022 yılı itibariyle 363 muhabirin özgürlüklerinden mahrum bırakıldığını tespit etti.

Bir önceki yıla göre yüzde 20’lik bir artış olduğunu kaydeden CPJ, bunun “korkunç bir kilometre taşı” olduğunu belirtti.

Raporda, bu yıl en çok gazeteci hapseden beş ülkenin sırasıyla İran, Çin, Myanmar, Türkiye ve Beyaz Rusya olduğu kaydedildi.

Raporda, “Otoriter hükümetlerin medyayı bastırmaya yönelik giderek artan baskıcı çabalarının arkasındaki kilit itici güç: COVID-19 ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının ekonomik yansımaları ile bozulan bir dünyada hoşnutsuzluğun üstünü örtmeye çalışmak”

Raporda Türkiye ve İran’da özellikle Kürt gazetecilere yönelik baskılara dikkat çekildi:

İran'da Kürtler, İran hükümetinin protestolara misillemesinin bedelini ödedi ve hapistekiler arasında en az dokuz Kürt gazeteci var. Türkiye'de yetkililer, ya tamamı kadınlardan oluşan JINNEWS ya haber ajansı Mezopotamya Haber Ajansı ya da Avrupa'daki Kürt yayın organları tarafından kullanılan içerikleri yapan yapım şirketleri için çalışan 25 Kürt gazeteciyi tutukladı.”

Raporda devamla şu ifadeler öne çıktı: “Irak'ta, bu yıl tespit edilen üç gazeteci de Irak Kürdistanı'nda hapsedildi.”

Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısının 40’a çıktığını belirten CPJ, çıkarılan sansür yasasının basın özgürlüğüne yönelik saldırıya dönüşebileceği endişelerine de dikkat çekti.