CPT'den Yunanistan'daki insanlık dışı koşullara tepki

Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), Yunanistan'da göçmenlerin tutulduğu koşulların "insanlık dışı" olduğu tepkisinde bulunarak, göçmenleri karşılama politikasının gözden geçirilmesini istedi.

CPT tarafından hazırlanan raporda, "Bu insanların hayatları pahasına ülkeye girmeye teşvik eden faktörler hesaba katılmadan zor koşulların göçmenleri Yunanistan'a gelmekten caydıracağı inancı devam ediyor" denildi.

CTP, bu sorunun "koordineli bir Avrupai yaklaşımı" gerektirdiğini belirtmekle birlikte, bunun "Yunan devletini insan hakları alanındaki zorunluluklarından muaf tutmadığını" kaydetti.

CPT gözlemcileri Mart ayında yaptığı ziyaretin ardından hazırladığı raporda, özellikle Türkiye ile olan sınırdaki Evros (Meriç) bölgesi ile Samos (Sisam) adasındaki uygulamalara dikkat çekiyor.

Raporda, "CPT, Yunan makamlarının bu tür travmatik koşullarda küçük çocukları ve bebekleri bir ay veya daha uzun sürelerle nasıl gözaltında aldığını anlamıyor" denildi.

CPT heyeti Samos limanında, 45 ve 32 metrekarelik iki hücrede 43 ve 50 kişinin ısıtıcı, elektrik ve yatak olmadan tutulduklarına işaret etti.

Hijyen koşullarının kötü olduğu ve göçmenlerin dış dünya ile bağlantı imkanının olmadığını kaydeden CPT, başka bir merkezde ise uyuz vakası tespit edildiğini belirtti.

CPT gözlemciler, "Bu koşullar açıkça insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele teşkil etmektedir" diyerek, Yunan hükümetini tedbirler almaya çağırdı.

Raporda, Yunan adaletinin ülkeye yasadışı giren çok sayıda kişi hakkında hukuki kovuşturmayı tercih etmesine de tepki gösterdi. Çok sayıda göçmenin 4 yıla varan hapis cezaları ile 10 bin euroya varan para cezalarına çarptırıldığı kaydedildi.