DAİŞ tren hattına mı saldıracaktı?

Geçtiğimiz Pazar günü Almanya’nın başkenti Berlin’deki banliyö tren hattında yaşanan arızayı araştıran polisin DAİŞ bayrağı ile bildiriler bulduğu ortaya çıktı.

Noel bayramı öncesinde geçtiğimiz hafta Almanya’nın birçok havalimanında terör saldırısı endişesiyle polis sıkı güvenlik önlemleri almıştı. Özellikle ülkenin güneyindeki havalimanlarına yönelik olası bir terör saldırısıyla bağlantılı ev baskınlar yapılırken, 4 kişi de gözaltına alınmıştı.

Ayrıca Geçtiğimiz Pazar günü Almanya’nın başkenti Berlin’de Lichtenberg ve Köpenick ilçeleri arasındaki banliyö tren hattındaki arızanın da bir terör saldırısı girişimi sonucunda çıkmış olabileceği belirtiliyor. Pazar günü öğlen saatlerinde tren hattı işletmesi polisi alarma geçirmiş ve söz konusu arızanın bir sabotaj saldırısı sonucu çıktığını bildirmişti.

BULGULAR DAİŞ’İ GÖSTERİYOR…

Banliyö tren hattının Karlshorst ve Wuhlheide istasyonları arasındaki alanı inceleyen polis araştırmasının ilk sonuçlarını açıkladı. Buna göre hattın yakınlarında bir DAİŞ bayrağı ve DAİŞ çetelerinin imzasını taşıyan 60’ya yakın bildiri bulundu. Berlin polisinden Michael Gesen, bütün bulguların DAİŞ’in bir eylem hazırlığını gösterdiğini, fakat DAİŞ’in saldırı sonucu çıkan arızayı henüz direkt olarak üstlenmediğini aktardı.

Olay yerinde bulunan demir halat ile bildirilere ilişkin polisin araştırması sürerken, DAİŞ imzalı söz konusu bildirilerde Avrupa ülkelerinin tehdit edildiği belirtildi. Avrupa’nın “İslam devleti”ne yönelik saldırılara son verilmesi istenilen bildirilerde aksi taktirde bu ülkeleri hedef alan saldırıların süreceği ifade edildi.

Geçtiğimiz Ekim ayında da Bavyera Eyaleti’nde bir hızlı tren hattına yönelik gerçekleşen bir saldırıdan sonra üzerinde DAİŞ bayrağı çizilen Arapça yazılı bildiriler bulunmuştu. Ancak polis, mülteci karşıtı havayı desteklemek için saldırının aşırı sağcı gruplar tarafından düzenlenmiş olabileceğini bildirmişti.

11 Aralık günü Fransa’nın Strasbourg kentinde Noel pazarına gerçekleşen silahlı saldırının ardından da gözler Almanya’ya çevrilmişti. Saldırıyı düzenleyen Chérif Chekatt'in olaydan hemen önce Almanya'dan telefonla arandığı ortaya çıkmıştı. Ancak Chekatt'in kim tarafından ve hangi amaçla arandığı açıklanmamıştı. Chekatt 2016 yılında Almanya'da ev soyma suçundan 2 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmış, bir yıl cezaevinde kaldıktan sonra sınır dışı edilerek Fransa'ya gönderilmişti.

QSD’NİN OPERASYONLARI ALMANYA’DAKİ SALDIRILARI ENGELLEMİŞTİ

Ayrıca Rojava’da tutuklu bir DAİŞ çetesi, 2015 yılında Fransa’daki saldırılara benzer büyük bir katliamın Almanya için de planlandığını söylemişti. Katliamda kullanılacak çetelerin Avrupa’ya ulaşmalarının önemli oranda Suriye Demokratik Güçleri’nin (QSD) mücadelesi sayesinde engellendiği ifade edilmişti.

QSD kontrolündeki alanlarda cezaevinde olan Türk asıllı bir çetenin anlatımına göre QSD’nin DAİŞ çetelerine büyük darbeler vurması sayesinde iletişimin kopması ve yine katliamı yapacak grupların savaş bölgesinden çıkamamaları sayesinde plan çökmüştü. Saldırganlar üç grup halinde Almanya’daki bir müzik festivalinde canlı bomba saldırısı veya Paris benzeri bir saldırı türüyle katliam yapmak planları üzerine çalışmıştı.

Almanya'dan Suriye ve Irak'a gidip DAİŞ çetelerine katılanların sayısının tam olarak ne kadar olduğu bilinmiyor. Bunlardan sadece küçük bir kesimin akıbeti biliniyor, bu kişilerden ortalama 170 kişinin çatışmalarda veya başka nedenlerle öldüğü açıklanmıştı. Alman istihbaratına göre ise “radikal İslamcıların” üçte biri Almanya'ya tekrar geri döndü. Bunların kısmı yakalanırken, önemli bir kesiminin ise hala tespit edilemediği ifade ediliyor.