Davos raporu: Kısa, orta ve uzun vadede ciddi tehditler var

Dünya Ekonomik Forumu öncesinde yayınlanan bir raporda, kısa ve uzun vadede salgından ekonomiye, iklimden nükleer savaşlara kadar birçok tehdidin olduğu savunuluyor.

Bu yıl İsviçre’nin Davos kasabasındaki geleneksel buluşma yerine 25-29 Ocak tarihleri arasında sanal ortamda yapılarak Dünya Ekonomik Forumu öncesinde yayınlanan bir raporda, orta vadede iklimden ekonomiye ve nükleer savaşlara kadar birçok tehdidin olduğu savunuluyor.

Davos öncesinde Global Risks Report adıyla yayınlanan yıllık raporda, küresel anlamda kısa, orta ve uzun vadedeki tehditlere dikkat çekiliyor. Rapor, Dünya Ekonomik Forumu’na katılan iş insanları, siyasi sorumlular, uzmanlar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin olduğu 841 farklı cevabın derlenmesiyle hazırlandı.

Raporda üzerinde durulan ve kısa vadede dünyamızı etkileyecek ‘tehditlerin’ başında halen tüm dünyada etkin olan Covid-19 örneğinde olduğu gibi, salgınlar geliyor. Salgınlarla birlikte küresel yoksulluğun da etkisiyle küresel istikrarın tehlikede olacağı savunulan raporda, geçtiğimiz yıl yüz milyarlarca dolar hasara neden olan iklimsel felaketlerin de dünyayı etkileyeceği tespitine yer veriliyor.

ÖNÜMÜZDEKİ BEŞ YILDA EN BÜYÜK TEHDİT: EKONOMİK KRİZLER

Global Risks Report’ta üzerinde durulan ve önümüzdeki 3 ila 5 yıl arasında tehdit oluşturabilecek konuların başında ise ekonomi ile finans dünyasındaki krizler gösteriliyor. Son yıllarda merkez bankalarının destekleriyle finans sektörlerinde oluşan ‘balonların’ patlama riskinin yanı sıra dünyadaki teknolojik altyapıların çökmesi ile gelecekte fiyatlardaki istikrara dair endişeler de raporda yer verilen ekonomik ‘tehditler’ listesinde yer alıyor.

‘UZUN VADEDE İNSANLIĞIN VARLIĞI TEHLİKEDE’ İDDİASI

Raporda uzun vadedeki tehditlerin çok daha ciddi olduğu ve insanlığın varlığını tehdit edecek boyutlara ulaşabileceğine de dikkat çekiliyor. Nükleer başta olmak üzere kitle imha silahlarının kullanılmasından, bir bütün devletlerin yok olmasına ve biyo çeşitliliğin azalmasına kadar birçok tehdide değinilen raporda, bunun insanlığın varlığını tehdit edebileceği savunuluyor.

SALGIN YOKSULLUĞA KARŞI YILLARCA KAZANIMI YOK EDECEK

Raporda genel olarak tek başına Covid-19 salgının insani ve ekonomik boyutunun ağır olduğu belirtilirken, bunun yıllarca yoksulluğa karşı mücadelede edinilen kazanımlarda geriye gidilmesine neden olacağı öngörülüyor. Ayrıca tüm bunların toplumsal uyum ile uluslararası işbirliğini etkileyeceğinin altı çiziliyor.

Dünya Ekonomik Forumu, bu yıl salgın önlemleri nedeniyle Davos yerine internet ortamında katılımlarla yapılacak. Zirveden sonra ise mayıs ayında Singapur’da delegelerin bizzat katılacağı bir buluşma da planlanıyor.