Ege Denizi'nde bir mülteci teknesi battı: En az 11 ölü

BM tahminlerine göre, bu yıl koruma arayan 2500'den fazla kişi Avrupa'ya giden deniz yolunda boğuldu. Şimdi, Akdeniz'deki bir trajediden sonra, daha fazla ölüm eklendi ve birkaç kadın ve çocuk kurtarıldı.

Yunanistan açıklarında onlarca göçmeni taşıyan bir teknenin batması sonucu en az 11 kişi hayatını kaybetti. 

Tekne Perşembe akşamı Andikythira adasının kuzeyindeki küçük bir adada karaya oturdu. 

Bir Sahil Güvenlik yetkilisi Cuma günü yaptığı açıklamada, o zamandan beri 11 ceset bulunduğunu söyledi. 

Küçük adada kendilerini kurtarabilen 90 kişi emniyete götürüldü.

Edinilen bilgiye göre, kurtarılanlar arasında 27 çocuk ve 11 kadın bulunuyor. 

Yetkili, "Batmadan önce teknede kaç kişinin olduğu henüz belli olmadığı için arama kurtarma operasyonu devam ediyor" diye ekledi.

Yunanistan'ın Folegandros adası yakınlarında da Çarşamba günü bir mülteci teknesi battı. En az üç kişi öldü ve bir düzine daha resmi olarak kayıp.Hayatta kalanlara göre, gemide 32 ila 50 kişi vardı. 

BM mülteci örgütü UNHCR'ye göre, Folegandros açıklarındaki felaket, bu yıl Ege'deki en büyük felaketti.

BU YIL 2500 KİŞİ DENİZDE ÖLDÜ

UNHCR, bu yılın Ocak ve Kasım ayları arasında, 2.500'den fazla kişinin deniz yoluyla Avrupa’ya seyahat ederken öldüğünü tahmin ediyor . 

2015 yılından bu yana, başta Suriye’den gelen iç savaş mültecileri olmak üzere yaklaşık bir milyon insan, Türkiye’den ve dolayısıyla AB'den Yunan adalarına ulaştı .

Mülteciler tekrar tekrar Türkiye'nin Ege kıyılarından veya Akdeniz'in doğusundaki diğer devletlerden Yunanistan anakarasına veya İtalya’ya ulaşmaya çalışıyorlar . 

Yunan Sahil Güvenlik görevlileri, son birkaç ay içinde yaklaşık 11.000 kişinin bu rotada İtalya'ya ulaşmayı başardığını tahmin ediyor. 

Kaç kişinin öldüğüne dair ise resmi bir bilgi yok.

Göçmenler, Türkiye'den Midilli, Sakız veya diğer Yunan adalarına geçiş yaparken, Ege'nin doğusundaki adalardaki kayıt kamplarında uzun süre kalmaktan kaçınmak istedikleri için bu tehlikeli yolculuğa çıkıyorlar. Ancak, Girit'in güneyinde veya kuzeyinde Akdeniz üzerinden yapılan uzun yolculuk nedeniyle , insan kaçakçılarının insanlara sattığı ve çoğu zaman modası geçmiş teknelerde genellikle makine hasarı veya sızıntı meydana geliyor.