ELN ve hükümet, çift taraflı ateşkesi altıncı tura bıraktı

Kolombiya hükümeti ile ülkenin son aktif gerilla hareketi ELN arasındaki beşinci tur görüşmelerde çift taraflı ateşkes üzerine anlaşmaya varılamadı.

Küba’nın başkenti Havana’da yapılan beşinci tur müzakereler ardından ortak bir açıklama yapıldı. Açıklamada “Delegasyonlar çift taraflı, ulusal ve geçici yeni bir ateşkes üzerine önerilerini yakınlaştırdı. Altıncı tur görüşmelerde üzerinde çalışmaya devam edeceğimiz yeni, daha iyi bir ateşkese ulaşma irademizi ifade etmek istiyoruz” denildi.

Beşinci tur görüşmeler, Kolombiya’da ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerine gitmeye hazırlandığı bir sırada tamamlandı. Ulusal Kurtuluş Ordusu ELN, Pazartesi yaptığı açıklamada seçimler vesilesiyle 15-19 Haziran arasında tek taraflı ateşkeste bulunacaklarını duyurmuştu.

Mayıs ayı sonunda yapılan ilk tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerini, muhafazakar İvan Duque kazanmıştı. Muhafazakar adayın karşısında solcu aday Gustavo Petro var.

İvan Duque, seçimleri kazanması halinde eski gerilla hareketi FARC ile yapılan barış anlaşmasını gözden geçireceği sözünü verdi. Duque, ayrıca mevcut Cumhurbaşkanı Manuel Santos’un ELN ile başlattığı barış müzakerelerine de çekince koydu.

İlk tur seçimlerde Duque oyların yüzde 39.1'ini, Petro ise yüzde 25.1'ini almıştı. Eski bir gerilla ve ideolog olan Petro, Venezuela eski Cumhurbaşkanı Hugo Chavez'e yakın bir isim olarak değerlendiriliyor. Ancak Petro, Venezuela'nın mevcut Cumhubaşkanı Nicolas Maduro ile arasına mesafe koyarak, Maduro'yu "diktatör" olarak niteledi. Petro, "200 yıllık şiddet ve eşitsizliğe" son vermek istiyor.

Hükümet ile FARC arasında 2016’da imzalanan barış anlaşmasından sonra, ELN ülkedeki tek aktif gerilla hareketi olarak kaldı. ELN, birinci turda da askeri eylemlerini askıya almıştı.