Endonezya’da ölü sayısı 429’a yükseldi

Endonezya’nın Cava ve Sumatra adalarını vuran tsunamide hayatını kaybedenlerin sayısı yeni bilançoya göre 429’a yükseldi.

Endonezya Ulusal Felaket Yönetim Kurumu tarafından verilen bilançoya göre, volkan patlaması ardından meydana gelen tsunamide 429 kişi hayatını kaybetti, 1400’ü aşkın kişi yaralandı. Yetkililer, 154 kişinin de kayıp olduğunu bildirdi.

Anak Krakatoa yanardağının Cumartesi günü saat 21.00’ sıralarında lav püskürmeye başlamıştı. 24 dakika sonra da tsunami, Endonezya kıyılarını vurdu.

Tsunaminin hızlı gelmesi, kıyı halkının uyarılmasına da zaman bırakmadı. Tsunamide yüzlerce otel, mağaza yıkıldı veya hasar gördü. Binlerce kişi yüksek yerlere kaçarak kurtulmayı başlardı.


Dalgaların yeniden kıyıları vurmasından endişe eden yetkililer, halkın Sonde boğazındaki kıyı bölgelerinden uzak durmasını istedi.

Anak Krakatoa, 1883 yılında yüzlerce nükleer bombanın yaratacağı bir güçle patlamış ve 30 metreye varan dev tsunamilere neden olmuştu. Bu felakette 36 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Endonezya takımadası 17 bin ada ve adacıktan oluşuyor. Üç büyük tektonik plakanın birleştiği bu ülke, Pasifik Ateş Kemeri üzerinde yer alıyor.

28 Eylül’de 7.5 şiddetinde yaşanan deprem ve tsunamide, Palu kenti yerle bir olmuş, en az 2.073 kişi hayatını kaybetmişti. 5 bin kişi ise halen kayıp. Çoğu yıkılan binaların altında kaldı.

2004 yılında, Sumatra adası açıklarında 9.3 şiddetindeki depremin yol açtığı tsunami Hint Okyanusu kıyılarında 220 bin kişinin ölümüne neden olmuştu. Bunların sadece 168 bini Endonezya’da hayatını kaybetmişti.