Endonezya’daki tsunamide ölü sayısı 300’e yaklaştı

Endonezya’da yanardağ patlaması ardından meydana gelen tsunamide hayatını kaybedenlerin sayısı 281’e yükseldi. Uzmanlar yeni dalgalar oluşabileceği uyarısında bulundu.

22 Aralık Cumartesi gecesi Anak Karakatoa volkanındaki püskürtüler ardından Cava ve Sumatra adaları kıyılarını vuran tsunami, yüzlerce kişinin ölümüne yol aç.tı.

Yetkililerin verdiği yeni bilançoya göre en az 281 kişi hayatını kaybetti, bini aşkın kişi yaralandı.

Yetkililer, felaketin gerçek nedenini henüz tespit etmezken, yeniden dalgaların kıyıları vurmasından endişe ediliyor. Kamusal İşler Bakanı Basuki Hadimuljono, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirtmekle birlikte, güçlü dalga işareti halinde bu çalışmaların duracağını söyledi.

Bilim insanları, Avrupa Uzay Ajansı’nın Sentinel-1 isimli uydu görüntülerine dayanarak, tsunamiden kısa bir süre önce adanın güneyinde önemli bir kısmın okyanusa doğru kaydığını belirtiyor.

İsviçreli RTS medyasına göre sismolog Taylor Offord, “Deniz altında toprak kayması öne çıkan tahmindir” dedi. Offord, anacak veri eksikliği ve yıkılan alanlara erişim zorluğu nedeniyle bu teoriyi doğrulamanın mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

Volkan patlamalarıyla tsunami oluşması, göreceli olarak nadir yaşanıyor. Uzmanlar, Cumartesi akşamı yaşanan durumun Anak Krakatoa yanardağının bir kısmının deniz altında çökmesinden kaynaklı tsunami meydana geldiğini düşünüyor.

Anak Krakatoa, 1883 yılında yüzlerce nükleer bombanın yaratacağı bir güçle patlamış ve 30 metreye varan dev tsunamilere neden olmuştu. Bu felakette 36 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Endonezya takımadası 17 bin ada ve adacıktan oluşuyor. Üç büyük tektonik plakanın birleştiği bu ülke, Pasifik Ateş Kemeri üzerinde yer alıyor.

28 Eylül’de 7.5 şiddetinde yaşanan deprem ve tsunamide, Palu kenti yerle bir olmuş, en az 2.073 kişi hayatını kaybetmişti. 5 bin kişi ise halen kayıp. Çoğu yıkılan binaların altında kaldı.

2004 yılında, Sumatra adası açıklarında 9.3 şiddetindeki depremin yol açtığı tsunami Hint Okyanusu kıyılarında 220 bin kişinin ölümüne neden olmuştu. Bunların sadece 168 bini Endonezya’da hayatını kaybetmişti.