Erdoğan’a Brüksel’de protestolu karşılama

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın ardından Brüksel’e ziyarette bulundu. Kürtler ve solcular, Erdoğan’ı protesto etti.

Erdoğan’ın yarattığı göçmen krizi ve İdlib krizi ardından Brüksel’e ziyarette bulunurken, Schuman meydanında Kürtler ve solcular tarafından protesto edildi.

Siyasi gözlemcilere göre Erdoğan göç krizini kullanarak Avrupalılar üzerinde ağırlık kurmaya çalışıyor. Türk Cumhurbaşkanı, NATO’dan İdlib konusunda “somut destek” talep etti. NATO şimdiye kadar sözlü dayanışma ve desteğin ötesine geçmemişti. Stoltenberg, NATO’nun “bundan sonra üzerine düşen rolü oynamaya devam edeceğini” söyledi, nasıl bir rol oynayacakları konusuna netlik kazandırmadı.

Türk Cumhurbaşkanı’nın Avrupalı yöneticilerle de görüşmesi bekleniyor. Alman hükümeti daha şimdiden gönüllü bir grup ülkenin mevcut durumda Yunanistan’da mülteci olan bin 500 çocuğu kabul etmeye hazır olduğunu bildirdi.

LEYEN: SINIRDAKİ OLAYLAR TEKRAR ETMEMELİ

Avrupa Komisyonu Başkanı Alman Ursula von der Leyen, bu Pazartesi yaptığı açıklamada “Diyalogu yeniden başlatacağız. Sınırlardaki olaylar kabul edilemez ve tekrar etmemeli. Bunun için tüm tarafları dinlemek zorundayız” dedi.

Leyen diyalogun bu Pazartesi akşamı sona ermeyeceğini, gelecek günler ve haftalarda süreceğini ifade etti.

AB Dış Politika Şefi Josep Borrell, önemli olan “Türkiye’deki göçmenlerin Avrupa sınırlarının açık olduğuna inanmaması ve kitlesel bir baskı uygulayarak girmeye çalışmamasıdır” dedi.