Ermenistan’da iktidarı devirmek için ‘halk hareketi’ başlatıldı

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da binlerce kişinin Başbakan Nikol Paşinyan’ın istifası için sokaklara çıkması ardından, muhalefet eylemlerin devam edeceğini duyurdu.

Erivan’da bu pazartesi günü 5 bin dolayında kişi sokaklara çıkarak Başbakan Nikol Paşinyan’ı istifaya çağırdı. Muhalefet, Paşinyan’ı Yukarı Karabağ’ın tümünü Azerbaycan’a vermek istemekle suçluyor.

AFP’ye konuşan muhalefet lideri ve Parlamento Başkan Yardımcısı İşhan Sagatelyan, “Paşinyan’ı istifaya zorlamak için bir halk hareketi başlatıyoruz” dedi.

46 yaşındaki Başbakan Paşinyan’ı Yukarı Karabağ’ın tamamını Azarbaycan’a vermek istemekle suçlayan Sagatelyan, “Bir haindir, halka yalan söyledi” dedi.

Sagatelyan, Paşinyan’ın Yukarı Karabağ’ı vermek için halk yetkisine sahip olmadığını söyledi.

30 yıldır Yukarı Karabağ için çatışan Ermenistan ve Azerbaycan arasında 2020’deki savaş altı hafta sürmüş ve 6500’ü aşkın kişinin ölümüne yol açmıştı. Savaş, Rusya’nın arabuluculuk ettiği bir ateşkesle sonuçlanmıştı.

Türk devletinin doğrudan desteklediği Azerbaycan, anlaşma kapsamında Yukarı Karabağ topraklarının önemli bir kısmını aldı

Rusya’nın öncülüğündeki ateşkes Ermenistan’da “ulusal bir aşağılama” olarak değerlendirilerek, haftalarca protesto eylemlerine neden olmuştu.

Nisan ayında Başbakan Nikol Paşinyan parlamentoda yaptığı konuşmada “uluslararası toplumun Ermenistan’dan Yukarı Karabağ’a ilişkin taleplerini azaltmasını istediğini” belirtmişti.

Muhalefet de bu sözleri, Yukarı Karabağ’ın tümden Azerbaycan’a verilmek istendiği şeklinde yorumladı.

Sagatelyan, Paşinyan iktidarda kaldığı sürece eylemlerin devam edeceği konusunda uyardı.

ERİVAN, YUKARI KARABAĞ’I BAKÜ’YE Mİ VERECEK?

Nisan ayında Ermenisgtan ve Azerbaycan, soruna çözüm için müzakereler hazırlıkları yaptıklarını duyurmuştu. Bu açıklamalar, Paşinyan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasında Brüksel’de yapılan toplantı çerçevesinde söylenmişti.

Brüksel’deki müzakere ardından her iki yönetici, müzakerelere hazırlık yapılması talimatını, ülkelerinin ilgili bakanlıklarına vermişti.

Bakü yönetimi mart ayı ortasında bir barış anlaşması için önerilerini sundu. Barış anlaşması karşılıklı olarak toprak bütünlüklerini tanımayı öngörüyor. Bu da Ermenistan’ın Yukarı Karabağ’ın Azerbaycan’ın bir parçası olduğunu kabul etmesi anlamına geliyor.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan bir süre önce yaptığı açıklamada Azerbaycan’ın önerilerini yorumlarken, Ermenistan açısından “Yukarı Karabağ çatışmasının bir toprak sorunu değil, haklar sorunu olduğunu” söyledi.