ETA’nın önde gelen ismine denetimli serbestlik

Barış ortamına rağmen İspanya’nın intikamcı tavırla Fransa’dan iadesini istediği ETA’nın önemli isimlerinden Josu Ternera, şartlı serbest bırakılıyor.

Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında Fransa’da tutuklanan Bask ülkesinin özgürlüğü için mücadele eden ETA’nın önde gelen isimlerinden Josu Ternera’nın denetimli serbestlikten yararlanmasına hükmedildi.

Gerçek adı Josu Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea olan Josu Ternera hakkındaki elektronik bileklikle serbest bırakılmasına ilişkin karar, Paris Temyiz Mahkemesi’nce alındı. 69 yaşındaki Ternera’nın serbest kaldıktan sonra halen kayıtlı olduğu Paris’teki bir üniversitenin bir profesörünce ağırlanacağı da öğrenildi.

İspanya tarafından 1980’li yıllarda birçok ETA eyleminden sorumlu tutulan Josu Ternera hakkında silahlı mücadelenin sonlandırılmasına rağmen iade talebinde bulunulmuştu. Josu Ternera geçtiğimiz yıl Haziran ayında serbest bırakılmış ancak savcılık tarafından itiraz edilmesi nedeniyle cezaevi çıkışında yeniden tutuklanmıştı.

Josu Ternera’nın İspanya’dan gelen iki ayrı iade talebi nedeniyle yapılan başvuru, Eylül 2019’da Paris Temyiz Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Ancak avukatlar bu kararı bir üst mahkemeye taşımışlardı.

ETA, 2011 yılında silahlı mücadeleye son verdiğini duyurmuştu. 2016 yılında devreye giren barış eylemcilerinin girişimiyle ETA’nın Fransa ve İspanya’daki silahlarının gömülü olduğu yerler açıklanmıştı. ETA, 2018’de kendisini feshettiğini ilan etmişti.

Bask ülkesi İspanya ve Fransa tarafından paylaşılmış durumda. İspanya’da kalan topraklarda özerklikle yönetilen Bask ülkesinin Fransa’da kalan topraklarında ise sadece ‘Bask Kültürü ve Dili’ dersleri kapsamında anadil öğrenimi mümkün.