Etiyopya Başbakanı ve TPLF militanları arasında resmi görüşme

Kanlı iç savaşın ardından barış için ilk ciddi adımın atıldığı Etiyopya’da Başbakan Abiy Ahmed, ilk kez Tigray Halk Kurtuluş Cephesi militanları ile resmi olarak buluştu.

Doğu Afrika ülkesi Etiyopya’da 1975 yılından bu yana ülkenin kuzeydoğusunda yer alan Tigray bölgesinin bağımsızlığı için silahlı mücadele veren güçler ve merkezi hükümet arasında bir süredir hazırlığı yapılan müzakere süreci resmen başladı.

Ülkenin güneybatısında bulunan Dawuro Zone bölgesine giden başbakan Abiy Ahmed, burada Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin (TPLF) Barış Komitesi üyeleriyle bir araya geldi. Görüşmenin içeriği ve yeri konusunda Addis Ababa hükümeti resmi olarak açıklama yapmazken, Başbakan Abiy Ahmed'in danışmanı Başbakan Redwan Hüseyin, bundan sonra atılacak barış adımlarına dair sanal medya hesabından bilgiler verdi.

Başbakan Abiy Ahmed'in Tigray halkının refah düzeyini yükseltmek ve güvenini sağlamak için çalışacağını bildiren hükümet yetkilisi Hüseyin, Tigray bölgesinden havayolu uçuşları ile bankacılık hizmetlerinin artırılacağını bildirdi.

Etiyopya’nın devlet televizyon kanalı EBC ise iki taraf arasında ilk kez düzeyde gerçekleşen resmi görüşmelerde bundan sonra atılacak adımların müzakere edildiğini duyurdu, ancak herhangi bir ayrıntı verilmedi.

İÇ SAVAŞ ON BİNLERCE İNSANIN HAYATINA MAL OLDU

Birleşmiş Milletler'in kaynaklarına göre 2020 yılında TPLF güçleri ve ordu birlikleri arasında başlayan şiddetli çatışmalar, on binlerce insanın hayatına mal oldu, yüz binlerce insan da evinden oldu. Uluslararası Uluslararası Kriz Grubu (ICG) ise Afrika’nın doğusunda yaşayan 120 milyon insanın hayatını tehlikeye sokan iki taraf arasındaki savaşı “dünyanın en tehlikeli etnik çatışmalardan” biri olarak nitelendirdi.

Afrika Birliği’nin arabuluculuğuyla TPLF güçleri ve Abiy Ahmed hükümeti arasında başlayan ilk dolaylı görüşmeler sonucunda geçtiğimiz Kasım ayında çatışmalar son bulmuştu. Barış anlaşmasının ilk şartlarından biri olarak Tigray bölgesinin güvenliğinin Etiyopya ordusuna devredilmesi ve TPLF’nin de “terörist örgütler listesi”nden çıkarılması öngörülmüştü.