Fas, BM İnsan Hakları Konseyi başkanlığı seçimlerini kazandı

Fas'ın Cenevre'deki BM Daimi Temsilcisi Omar Zniber, gizli oylama sonucunda 2024 yılı için İnsan Hakları Konseyi Başkanı seçildi.

Faslı Büyükelçi, rakibi Güney Afrikalı Büyükelçi Mxolisi Nkosi'yi geride bırakarak 47 Konsey üyesinden 30'unun oyunu alarak seçimi kazandı.

Tecrübeli bir diplomat olan Omar Zniber, 2018 yılından bu yana Fas'ın Cenevre'deki daimi temsilcisi olarak görev yapıyor.

Bu zafer, aday sunma sırası gelen Afrika grubunun tek bir isim üzerinde uzlaşmaya varamaması ardından geldi.

Fas Dışişleri Bakanlığı, Cezayir ve Güney Afrika'nın muhalefetine rağmen birçok ülkenin güçlü desteğinin altını çizerek memnuniyetini dile getirdi.

Ömer Zniber, dinler arası diyalog, hoşgörü, ırkçı nefrete karşı mücadele, çevrenin korunması, göçmenlerin hakları ve yeni teknolojilerin getirdiği zorlukları öncelikleri arasında sayarak insan haklarının geliştirilmesi ve savunulması için çalışacağına söz verdi.

Ancak bu seçim, hem Faslı hem de uluslararası STK'ların Fas'taki insan hakları durumuyla ilgili endişelerini dile getirdikleri bir döneme denk geliyor.

Sivil toplum örgütleri, gazetecileri ve insan hakları aktivistlerini hedef alan, bazen cinsel içerikli adli suçlamalar veya artan dijital gözetim yoluyla uygulanan baskılara tepki gösteriyor.

Fas hükümeti özellikle hem Faslı hem de yabancı medya ve siyasi figürlerin telefonlarına sızmak için Pegasus casus yazılımını kullanmakla suçlanıyor.

Muhalifler ayrıca kadınlara ve azınlıklara karşı süregelen ayrımcılığa da dikkat çekiyor.