FBI: Rusya halen seçimleri etkilemeye çalışıyor

ABD Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) göre, Rusya 2016’da olduğu gibi 2020 seçimlerini de etkilemek için çalışıyor.

Rusya’nın 2016 Amerika Birleşik Devletleri (ABD) seçimlerini Donald Trump’ın kazanması için devreye girdiğine dair iddialar üzerine yürütülen soruşturma kapsamında Senato’da bilgi veren FBI Direktörü Christopher Wray, bu çabaların sürdüğünü iddia etti.

Senato Hukuk Komisyonu’nda ifade veren Wray, “Ruslar seçimlerimize müdahale etmekte kesinlikle kararlılar” diye konuştu. Wray, Rusya’nın girişimlerinin ABD seçimlerinin güvenliği açısından halen büyük bir tehdit olduğunu savundu.

Donald Trump’ın Demokrat Parti adayı Hillary Clinton’dan daha az oy almasına karşılık daha fazla eyalette birinci gelmesi sayesinde kazandığı 2016 seçimleri öncesinde Rusya kaynaklı trollerin Trump lehine ciddi çaba gösterdiği ortaya çıkmıştı.

Seçimlere Rusya etkisi iddiaları üzerine FBI tarafından görevlendirilen özel savcı Robert Mueller tarafından hazırlanan raporda da buna dikkat çekilmişti.

Raporda her ne kadar Donald Trump’ın kampanya ekibiyle Rus istihbaratı veya yönetimi arasında bu konuda bir ilişki olduğu konusunda kanıt bulunamasa da ciddi iddialara yer verilmişti.

Rus istihbarat servislerinin seçimleri etkilemek için ‘büyük çaba sarf ettikleri’ vurgulanan raporda, Rus trollerin faaliyetlerine de değinilmişti.

Raporda, Internet Resarch Agency adlı kuruluş ‘tam bir Rus trol çiftliği’ olarak nitelendirilmiş ve tek amaçlarının Hillary Clinton’a zarar vermek olduğuna işaret edilmişti.

Ancak raporda, Trump’ın kampanya ekibinin seçimleri kazanabilmek için Ruslarla işbirliği arayışı içerisine girdikleri iddiasına da yer verilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise, seçimlere Rusya etkisine ilişkin soruşturmayı ‘cadı avı’ olarak nitelendirmişti. Trump, Amerikan yetkililerin araştırmalarından çıkan sonuçlardan ziyade Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in iddiaları reddeden açıklamalarını temel almış ve bu ciddi eleştiri almıştı.