Fildişi Sahili’nde yine seçim çatışmaları: Onlarca ölü 

Başkanlık seçimlerinin iki gün içinde yapılacağı Fildişi Sahili’nde seçim öncesi çatışmalarda şimdiye kadar onlarca kişi hayatını kaybetti. 

Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahili’nde Pazar günü yapılacak ve Devlet Başkanı Alassane Ouattara ile 90’lı yıllarda başkanlık yapan Henri Konan Bédié arasında geçen seçim yarışı kana bulandı. Ouattara’yı ‘diktatörlükle’ suçlayan Bédié’nin öncülük ettiği muhalefet arasındaki çekişme birçok saldırı haberiyle gündemde. 

Başkent Abidjan’da birçok kişinin kimliği belirlenemeyen kişilerce öldürüldüğü bildirilirken, birçok noktada sopa ve bıçaklı grupların sokaklarda tehditler savurduğu öğrenildi. 

Yetkililerin yaptığı açıklamalara göre, seçim öncesi olaylarda şimdiye kadar en az 15 kişi hayatını kaybetti. Son üç ayda ise seçim nedeniyle yaşanan çatışmalarla birlikte ölü sayısının en az 30 olduğu bildiriliyor. 

Devlet Başkanı Ouattara’nın muhalifleri, saldırıların Henri Konan Bédié’nin sivil itaatsizlik ve seçim sürecini aktif bir biçimde boykot etme çağrılarını ‘kırma’ amaçlı olduğunu savunuyor. Muhalifler, saldırıların bizzat Ouattara tarafından silahlı çetelere yaptırıldığını iddia ediyor. 

Fildişi Sahili’nde 2010 seçimleri sonrasındaki çatışmalarda 3 bin kşi hayatını kaybetmişti. Nisan 2011’de tutuklanan dönemin Devlet Başkanı Laurent Gbagbo ile Alassane Ouattara arasındaki seçim rekabeti sonrasında Ouattara başkan seçilmişti.