Filipinler’de Rai tayfunu: Ölü sayısı 388’e yükseldi

Filipinler’in son yıllarda tanık olduğu en şiddetli tayfunlardan biri olan Rai, ülkede en az 388 kişinin ölümüne neden oldu.

Sivil Savunma tarafından yapılan açıklamada Rai tayfununda ölü sayısının 388’e yükseldiği ve halen 60 kişinin kayıp olduğu belirtildi.  Bir önceki bilançoda 375 kişinin öldüğü bildirilmişti.

16 ve 17 Aralık tarihlerinde saatteki hızı 195 kilometreye varan rüzgarlarla gelen Rai tayfunu ülkenin güneyi ve merkezini vurmuştu.  Tayfun geçtiği her yerde çatıları uçurmuş, elektrik direklerini ve ağaçları sökmüş, yüzbinlerce kişiyi evsiz bırakmıştı.

482 bin ev tayfunda hasar gördü ya da yıkıldı. 430 kent ve köyde 4 milyondan fazla kişiye yardım dağıtılıyor. Helen 300 binin üzerinde kişi tahliye kamplarında yaşıyor.

Hükümet etkilenen alanlara gıda, su ve kıyafet götürürken son günlerde yeni bir tehdit ortaya çıktı. En az 140 kişi, kirlendiği sanılan sudan dolayı hastalandı. Yeni bir salgın yaşanmasından endişe ediliyor.

Rai, mevsime göre gecikmiş bir tayfun olarak değerlendiriliyor. Pasifik Okyanusu’ndaki tropikal kasırgaların çoğunluğu temmuz ile ekim arasında oluşuyor.

Filipinler küresel ısınma karşısında en kırılgan ülkelerden biri konumunda. Her yıl 20 dolayında tayfun ülkeyi vururken, zaten çok yoksul olan bu ülkede evlere, tarıma ve alt yapılara ağır zarar veriyor.

Rai tayfunu, Haiyan kasırgasını hatırlattı. Ülkenin tanık olduğu en ölümcül kasırga Haiyan, 2013’te 7 bin 300’ü aşkın kişinin ölümüne veya kaybolmasına yol açmıştı.