Filistin planı: İran’a göre İslam dünyasının büyük ihaneti

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD’nin Filistin-İsrail sorununa ilişkin “Yüzyılın anlaşması” olarak öne sürdüğü plan için “İslam dünyasının büyük ihaneti” dedi.

ABD’nin Filistin planının yakında açıklanması bekleniyor. İçeriği konusuna henüz bilgi sızdırılmadı. Beyaz Saray, Mayıs ayında yaptığı bir açıklamada Bahreyn ile birlikte 25-26 Haziran tarihlerinde Manama’da, planın ekonomik boyutuna ilişkin bir konferans düzenleyeceklerini bildirmişti. Planın hazırlanmasına ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner öncülük etti. Konferansta bir çok hükümet yöneticisi ile sivil toplum temsilcileri ve iş dünyasından insanların bir araya gelmesi bekleniyor. ABD’nin bölgedeki ittifakları Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, toplantıya katılacaklarını duyurdu.

İran dini lideri Ali Hamaney, bayram namazı sırasında yaptığı açıklamada “Bu konferansın amacı, ABD’nin Filistinlilere ilişkin hain ve alçakça bir planını gerçekleştirmektir” dedi.

Hamaney, “Yüzyılın anlaşması, İslam dünyasının büyük bir ihanetidir. Allah izin verirse, hiçbir zaman gerçekleşmeyecek. Bahreyn ve Suudi Arabistan yöneticilerinin, içine girdikleri bataklığın farkına varmalarını umut ediyoruz” diye konuştu.

Filistinli yöneticiler de Bahreyn’deki konferansa katılmayacaklarını duyurdu. Filistinliler, Washington’un 2017 yılı sonunda Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasından bu yana ABD yönetimini boykot ediyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü Genel Sekreteri Saib Erekat “İsrail’in Filistin’e yönelik ekonomik işgalini normalleştirmeyi hedefleyen” tüm girişimlere karşı olduklarını belirtti.

Geçen Cuma günü İran’da aralarında Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin de olduğu binlerce kişi Kudüs Günü vesilesiyle sokaklara çıkarak, ABD planını protesto etmişti.

Ali Hamaney, Çarşamba günü kendi resmi sitesinde yayınladığı yorumlarda İslam Cumhuriyeti’nin “Yahudileri denize dökme” arayışı içerisinde olmadığını belirtirken, Filistin-İsrail çatışmasına çözüm için bir referandum yapılması gerektiğini ifade etti.

Hamaney, “İslam Cumhuriyeti’nin görüşü, geçmişte Yahudileri denize dökmek gerektiğine inanan Arap yöneticiler ile aynı değildir” dedi.