Finlandiya'da grevdeki postacılarla dayanışma büyüyor

Finlandiya'da ücretlerin düşürülmesine karşı greve başlayan postacılara destek çığ gibi büyüyor. Diğer sektörlerde örgütlü işçiler, postacılara destek vermek için dayanışma grevinde.

Finlandiya’da işçi sınıfı ve emekçiler, haklarını gasp etmek isteyen işverenlere karşı kararlı bir direniş sergiliyor. İşverenlerin postane çalışanlarının ücretlerini düşürme girişimi ülke çapında giderek yaygınlaşan dayanışma grevleriyle karşılaşıyor.

Postane yönetimi, 2021 yılına kadar 150 ila 200 milyon euro tasarruf etmeyi kararlaştırdı. Bu çerçevede ücretlerini düşürmek için çalışanların, postane bünyesinde kurulu değişik şirketlere kaydırılması kararı alındı.

Sonbaharda paket ayırma bölümünde çalışan 700 işçi iştirakçi şirketlerinden Posti Palvelut'a aktarıldı. Postanede PAU Federasyonunun, Posti Palvelut'ta ise Sanayi İşçileri Federasyonu'nun toplu iş sözleşmesi yürürlükte.

İŞVEREN 8 BİN EMEKÇİNİN ÜCRETLERİNİ DÜŞÜRMEK İSTİYOR

700 işçiye Sanayi İşçileri Federasyonu'nun sözleşmesi uygulanmaya başlandığı için ücretleri % 30 oranında düşürülecek. İşverenler, çalışanları başka iştiraklerine kaydırarak postanede çalışan 22 bin emekçiden 8 bininin ücretlerini düşürmeyi hedefliyor.

Sendika, işverenin ücretleri düşürme girişimine tepki gösterdi. 11 Kasım günü 9 bin postacıyı kapsayan iki haftalık bir grev başlattı. Uzlaşma sağlanamaması üzerine 25 Kasım günü itibariyle grevin kapsamını genişletti.

Pazartesi gününden itibaren postanede çalışan memurlar ve müşteri ilişkileri bölümünde çalışan 10 bin kişi greve gidecek.

DANAYIŞMA GREVLERİ YAYGILAŞIYOR

İşverenin geri adım atmaması karşısında diğer sektörlerde çalışan emekçiler, postacıların grevine destek vermek için dayanışma grevlerine başladı.

Havacılık Federasyonu (IAU), 11 Kasım günü itibariyle hava limanlarına gelen paket ve mektupları uçaklara almayı durdurdu.

Araç ve Nakliye İşçileri Federasyonu (AKT) ve Denizciler Federasyonu, 18 Kasım'dan itibaren postaneden gelen mektup ve paketleri taşımayı durdurdu. Mektup ve paketler araç ve tırlara alınmıyor, gemilere yüklenmiyor.

FİNLANDİYA'NIN İHRACAATININ ÜÇTE BİR DURDURULACAK

25 Kasım günü, postacıların grevinin ikinci aşamaya geçmesiyle birlikte gemiciler, işi tamamen durduracak. Finlandiya bandıralı gemilere yolcu ve yük alınmayacak. Gemiler limanlarda bekletilecek. Böylelikle Finlandiya ihracatının üçte biri durdurulacak.

Gemiciler, 21 Kasım gününden beri buz kırma gemileriyle denize çıkmayı ve buzları kırmayı reddediyor.

Hizmet sektöründe örgütlü federasyon PAM, 25 Kasım'dan itibariyle üyelerinin postaneden gelen paket ve mektupları alım ve teslimini yasakladı. Yasak postaneye hizmet veren 750 civarında dükkan, benzin istasyonu, kafeterya ve eczaneyi kapsıyor.

Gıda İşçiler Federasyonu da, (SEL) postaneden gıda satan şirketlere gönderilecek tüm paketlerin dağıtım ve alımını 8 Aralık gününe kadar durdurma kararı aldı.

Helsinki'de belediye otobüslerini kullanan şoförler ve atölyede çalışanlar da, Pazartesi günü saat 06.00'dan itibaren postane çalışanlarına destek vermek için işi durduracak.

POSTANE YÖNETİMİ İSTİFA ETMELİ

11 Kasım günü postana önünde eylem yapan grevciler, perşembe günü de parlamento binası önünde bir protesto gösterisi gerçekleştirdi. PAU temsilcileri, gösteride yaptıkları konuşmada işverenin uzlaşmaz tutumunu kınadı ve postane yönetiminin istifasını talep etti.

Postacıların grevi parlamentonun da gündemindeydi. Grev hakkında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan kamu kurumlarından sorumlu Devlet Bakanı Sirpa Paatero, postane yönetimine güven duyduğunu söyledi. İşveren ile sendika arasındaki anlaşmazlığın çözümü için 4 deneyimli uzmanı görevlendirdiğini açıkladı.

Sol Birlik ve Sosyal Demokrat Parti'nin Parlamento grup başkanları, parlamento dışında gösteri yapan grevcilere eylemlerini destekledikleri ve ücretlerin düşürülmesine karşı oldukları mesajlarını iletti.

BAŞBAKAN DA ÜCRETLERİN DÜŞÜRÜLMESİNE KARŞI

Sosyal Demokrat Parti lideri ve Başbakan Anti Rinne, anlaşmazlığın sonuçlanması için önerilerinde bulundu.

Ücretleri düşürülen posta çalışanlarına bir kereye mahsus ödeme yapılmasını ya da postanenin kar etme hedefinden vazgeçmesini istedi.

Rinne, daha önce de postane yönetimini eleştirilmiş ve postane çalışanlarının ücretlerini düşürme yerine kırsal kesimlerde teknolojinin geliştirilmesine ağırlık verilmesini istemişti.

STT ajansına konuşan PAU Başkanı Heidi Nieminen, bahar aylarında postane yönetiminin kendilerine personel giderlerinden 60 milyon euro kısıntı yapılmasını önerdiğini ve sendikanın bu talebi reddettiğini açıkladı.