Finlandiya, DAİŞ'li vatandaşlarının sorumluluğunu Kürtlere yıkıyor

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, El Hol kampındaki vatandaşları için her şeyi yaptıklarını öne sürdü. Haavisto, “Şimdi top Kürt kurumlarında” dedi.

Demokratik Suriye Güçleri’nin Bahoz’u özgürleştirmesinden sonra Finladiya hükümet yetkilileri,  El Hol kampında tutulan DAİŞ’li kadınlar ve çocuklarının ülkeye getirilmesine yardımcı olmayacaklarını açıklamıştı. Türkiye’nin Kuzey Suriye’yi işgal tehditlerini artırması  üzerine konu Finlandiya’da yeniden güncellik kazandı.

Finlandiya Ulusal Haber Ajansı Yle’nin sorularını yanıtlayan Yeşiller Partisi üyesi Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, hükümetin El Hol kampında kalan vatandaşları için elinden gelen her şeyi yaptığını iddia ederek “Şimdi top Kürt kurumlarında” dedi.

Haavisto, hiçbir Avrupa ülkesinin büyük gruplar halinde vatandaşlarını almadıklarını ve kendilerinin kampta bulunan Finlandiya vatandaşlarına ihtiyaçlarını sorduklarını söyledi. 

VATANDAŞLARINI ALMA PLANI YOK

Yle’nin Finlandiya vatandaşlarını ülkeye getirmeleri için bir planları olup olmadığı sorusunu “Bizim böylesi planlarımız yok. Bölgede güvenliğin sorumluluğu Kürt kurumlarında. Finlandiya vatandaşlarını engelleyen yerel hukuksal süreçler yoksa ülkeye gelebileceklerini Kürt kurumlarına bildirdik” diyerek yanıtladı.

Haavisto, kunşmasının devamında, “Biz her zaman Finlandiyalıların evlerine gelme hakları olduğunu söyledik. Bunu Kürt kurumlara da anlattık” dedi.

Hükümetin El Hol’da çalışma yürüten insani yardım kuruluşlarıyla her gün iletişim halinde olduklarını öne süren Haavisto, “El Hol kampında tutulan insanlara ne yapılacağı Kürt kurumların inisiyatifindedir” dedi. 

Haavisto, Türkiye’nin işgalci operasyonlara başlamasıyla beraber kampta kalanlar için riskin artacağını söyledikten sonra “Önümüzdeki günlerde neler olacağını göreceğiz” ifadelerini kullandı. 
Seçimlerden sonra Sosyal Demokrat Parti (SDP) Başkanı Antti Rinne’nin başbakanlığında kurulan koalisyon hükümeti, El Hol kampında tutulan Finlere yardım etmek için çok şey yaptığını söylemiş ancak bunların ne olduğunu açıklamamıştı. 

ESKİ BAKANDAN TEPKİ

Eski Dışişleri Bakanı Pär Stenbäck, hükümetin tutumuna tepkili. Finlandiya vatandaşlarının istemeleri halinde ülkeye dönüş yapmaları gerektiğini söyleyen Stenbäck, “Tüm ülkelerin vatandaşlarına temel güvenliklerini sağlama yükümlülüğü var. Onların tamamıyla suçsuz olmadıklarından şüphe duysak bile peşinen mahkum edilemezler” dedi.

'HÜKÜMET TUTARSIZ DAVRANIYOR'

Hükümeti tutarsız davranmakla eleştiren Stenbäck, “Hükümetin bir sonuca ulaşmasını beklerdim. Hükümet Finlandiya vatandaşlarını ülkeye getirme yükümlülüğü olmadığını veya beklemede olduğunu ya da süreci hızlandırmak için önlem aldığını söylüyor” diyerek, hükümetin tutarsız tutumuna tepki gösterdi.

İSVEÇ'İN TUTUMU FİNLADİYA’DAN FARKLI DEĞİL

İsveç’in tutumu da Finlandiya’dan farklı değil.  Resmi bir ziyaret için Finlandiya’da bulunan İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, durumun oldukça karmaşık olmasına rağmen İsveç vatandaşı DAİŞ'lilerin çocuklarının İsveç’e getirilebilmeleri için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını iddia etti. 
Çocukları getirme niyetlerinin olduğunu belirten Linde, ”Ama ne yazık ki bunun ne zaman ve nasıl mümkün olacağını söyleyemem. Biz her gün çözüm bulmaya çalışıyoruz. Ama bunun karmaşık olduğu görüldü” dedi. 

FİNLANDİYA VE İSVEÇ  SORUMLULUK  ÜSTLENMEMEK İÇİN BAHANE ARIYOR

Her iki bakanın da açıklamaları İsveç ve Finlandiya’nın El Hol kampında kalan vatandaşların sorumluluklarını almamak için bahaneler aradıklarını gösteriyor. 

Linde, gazetecinin Dışişleri Bakanlığı diplomatlarının sorunun çözülmesi için Kürt güçlerinden yardım isteyip istemediği sorusuna “Çocukları getirtebilmek için bize yardım etme imkanları olan tüm aktörlerle iş birliği yapıyoruz” gibi muğlak bir yanıt verdi. 

Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto,  bağımsız bir devleti olmadığı için Kürt kurumlarıyla iş birliği yapmanın zor olduğunu öne sürerek, El Hol kampındaki DAİŞ’li kadın ve çocukların sorumluluğunu üstlenmekten kaçındı.