Finlandiya hükümetinde ‘El Hol Kampı’ krizi

Suriye'de El Hol Kampı'nda Suriye Demokratik Güçleri elinde bulunan DAİŞ'li kadınlar ve çocuklar Finlandiya Hükümeti'nde çatlağa neden oldu. Muhalefet, Dışişleri Bakanı için güven oylaması istedi.

Finlandiya Ulusal Haber Ajansı Yle'nin Dışişleri Bakanlığının El Hol Kampında tutulan DAİŞ'li kadınlar ve çocukları Finlandiya'ya getirmek için gizli bir plan hazırladığını ortaya çıkarması, ülkede yoğun tartışmalara neden oldu.

Yle'nin ele geçirdiği 21 Kasım tarihli belgede El Hol Kampı'nda tutulan DAİŞ'li kadın ve çocukların Hewler'de kiralanacak bir uçakla Finlandiya'ya getirilecekleri bilgisi yer alıyor.

Operation Corpi adı verilen bu gizli planın hayata geçirilmesi için Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto’nun Dışişleri Bakanlığının konsolosluk işlerinden sorumlu şefi Pasi Tuominen’e baskı yaptığı haberleri yeni bir tartışmanın fitilini ateşlemişti.

HÜKÜMET ORTAKLARI ARASINDA GÖRÜŞ FARKLARI VAR

Haavisto'nun girişimi hükümet partileri arasında da çatlağa neden oldu. Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, kadın ve çocuklarının Finlandiya'ya getirilmesini isterken Merkez Partisi üyesi Finans Bakanı Katri Kulmini, güvenlik riski oluşturacaklarını belirterek kadınların getirilmesine karşı çıkıyor.

Hükümet ortağı Yeşiller'in lideri Maria Ohisalo da, konu hakkında hükümet ortakları arasında görüş ayrılığı olduğunu doğruladı.

Bu arada bazı bireyler, Dışişleri Bakanı hakkında yasalara uygun hareket etmediği gerekçesiyle polise suç duyurusunda bulundu. Ancak polisin bakanlar hakkında soruşturma başlatma yetkisi olmadığı için konu Hükümet Adalet Müfettişi'ne iletildi.

HÜKÜMET ADALET MÜFETTİŞİ SORUŞTURMA BAŞLATTI

Hükümet Adalet Müfettişi Tuomas Pöysti, Dışişleri Bakanlığında görev yerlerinin değiştirilmesi ve El Hol Kampı'nda tutulanlar hakkında yapılan işlemlerin yasalara uygun olup olmadığını soruşturacağını açıkladı.

Son yapılan kamuoyu yoklamalarında oy oranını yüze 23'e ulaştıran ve ülkenin en büyük partisi olan göçmen karşıtı Gerçek Finlandiyalılar, El Hol Kampı'nda tutulan DAİŞ'li kadın ve çocukların getirilmesine karşı olduklarını söyledi. Bu parti, Bakana karşı parlamentoya gensoru önergesi vereceklerini açıkladı.

MUHALEFETTEKİ 4 PARTİDEN ORTAK GENSORU ÖNERGESİ

Hıristiyan Demokratlar, Hareket Şimdi ve Ulusal Topluluk Partisi'nin de aynı yönde görüş belirtmesinden sonra dört parti, ortak bir gensoru önergesi vererek parlamentoda konunun tartışılması ve Haavisto için güven oylaması yapılmasını istedi.

Dört partinin düzenlediği basın toplantısında konuşan Gerçek Finlandiyalılar'ın lideri Jussi Halla-aho, El Hol Kampı'nda bulunan kadın ve çocukların getirilmesinin Finlandiya'nın sorumluluğu olmadığını savundu. Halla-aho, “Söz konusu olan yetişkin kadınlar Finlandiya'nın güvenliğine somut bir tehdit oluşturuyor. Buraya geldiklerinde terör faaliyetlerini sürdürecekler” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Başbakan seçilen Sanna Marin, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı Yle'ye El Hol'da kalan Finlandiya vatandaşlarının getirilmeleri için hükümetin her hangi bir karar almadığını söyledi.

FİNANS BAKANI ÖZÜR DİLEDİ

Bu tartışmalar sürerken Finans Bakanı Katri Kulmini'nin Instagram hesabından El Hol'deki DAİŞ'lilerin getirilip getirilmemesini oylamaya açması hükümete yönelik tepkileri daha da artırdı.

Kulmini'nin çocuklarının getirilmesi ancak annelerinin kampta bırakılmasından yana olduğunu açıklamasıyla tepkiler uluslararası boyut kazandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) İletişim Şefi Andrew Stroehlein, sosyal medya hesabından Finlandiya Finans Bakanı'na sert tepki gösterdi.

Stroehlein, “Eğer gerçekse bu korkunç. Bir devlet her durumda kendi vatandaşlarının haklarını savunmalı, vatandaşları için ölüm ve yaşam olan bir durumda oylama yaptırmamalı” dedi.

Tepkiler üzerine Kulmini, Istagram hesabından yaptığı oylama için özür diledi. Yorum ve oylamayı hesabından sildi.

ROJAVA YÖNETİMİ ÇOCUKLARIN ANNELERİNDEN AYRILMASINA KARŞI

El Hol Kampı'nda Finlandiya vatandaşı 11 kadın ve 30 çocuk bulunuyor. Helsinki Sanomat gazetesinde yer alan habere göre kadınlar, çocuklarının kendilerinden alınarak Finlandiya'ya getirilmesine karşı çıkıyor. Bir başka Müslüman ülkeye çocuklarıyla beraber gönderilmelerini istiyor.

Cizre Kantonu Dışişleri Konseyi Eşbaşkanı Eşbaşkanı Abdulkerim Omer da, geçtiğimiz hafta Yle'ye verdiği demeçte çocukların annelerinden ayrılarak ülkelerine götürülmelerine izin vermeyeceklerini açıklamıştı.

DIŞİŞLERİ BAKANI İÇİN SALI GÜNÜ GÜVEN OYLAMASI YAPILACAK

Dışişileri Bakanı Haavisto için verilen gensoru Salı günü parlamentoda ele alınacak ve bakan için güven oylaması yapılacak.

Posta çalışanlarının grevleri nedeniyle ortaya çıkan skandallardan sonra Başbakanın da istifa etmesi sonucu Sanna Marin'in başbakanlığında yeni hükümet kurulmuştu.

Yeni hükümet yapılacak oylama dolayısıyla zorlu bir sınavla karşı karşıya kaldı. Hükümetin salı günü yapılacak güven oylaması öncesi El Hol'daki DAİŞ'liler için uzlaşmaya varması gerekiyor.

Yeşiller ve Sol Birlik, El Hol Kampı'nda kalan her kadının durumunun ayrı ayrı ele alınmasını isterken Merkez Partisi, kadınların getirilmemesi görüşünden taviz vermiyor.

Cumhurbaşkanı Sauli Niinisdtö de, Pazar günü yaptığı yazılı açıklamayla El Hol tartışmalarına dahil oldu. Hükümetin kadınlar hakkında net bir tavır koymasını isteyen Niinistö, kendisinin çocukların getirilmesinden yana olduğunu ve bu tutumunun hükümet tarafından bilindiğini söyledi.