Finlandiya Parlamentosu NATO’ya üyeliği tartışıyor

Finlandiya Parlamentosu Rusya’nın “olası bir saldırısına karşı kendisini daha iyi korumak” adına NATO’ya üyelik tartışmalarına başlıyor. Üyeliğe artık kesin gözüyle bakılıyor.

Rusya, Finlandiya veya komşusu İsveç’in NATO’ya olması halinde Baltık bölgesinde nükleer varlığını güçlendireceği uyarısında bulunmuştu.

 

Bu uyarıya rağmen Finlandiya Parlamentosu bu Çarşamba günü NATO’ya üyeliği tartışmaya başlıyor.

Parlamentonun hızlı bir karar alması bekleniyor. Sosyal demokrat Başbakan Sanna Marin, geçen hafta yaptığı açıklamada kararın birkaç hafta içerisinde çıkacağını duyurmuştu.

200 üyesi olan parlamentoda NATO’ya üyelik lehine net bir çoğunluğun çıkması bekleniyor. Yaza kadar da bir oylama yapılacağı öngörülüyor.

Finlandiya medyasında yer alan haberlere göre vekillerin 100 kadarı üyelik lehine oy kullanacağını söylerken, sadece 12’si karşı çıkıyor. Diğerlerinin ise tartışmalar sonucunda tutumunu netleştireceği ifade ediliyor.

Başbakan Sanna Marin,  “NATO'nun 5. Maddesi ile güvence altına alınan ortak savunma ve caydırıcılık çerçevesinden başka bir güvenlik garantisine sahip olmanın yolu yoktur” açıklamasında bulunmuştu.

Finlandiya, Soğuk Savaşı’nda sona ermesi ve 1995’te Avrupa Birliği’ne üye olmasıyla birlikte “tarafsızlığına” son vermiş ancak NATO ile sadece bir ortaklık yapmakla yetinmişti.

Finlandiya’nın Rusya ile 1300 kilometrelik bir sınırı var. Parlamentoya sunulan bir belgeye göre, 30 üyeli NATO’ya dahil olmak Rusya’nın olası bir saldırısına karşı “daha büyük bir caydırıcılık” sağlayacak.

Finlandiya Avrupa İşleri Bakanı Tytti Tuppurainen, geçen cuma günü yaptığı bir açıklamada Finlandiya’nın NATO’ya üye olmasının “çok muhtemel” olduğunu söylemişti.

Yapılan anketler, 5,5 milyon Finlandiyalının yaklaşık üçte ikisinin şu anda üyelikten yana olduğunu gösteriyor. Bu oran, Ukrayna savaşından öneki seviyenin neredeyse üç katını ifade ediyor.

İsveç de NATO’ya üyelik tartışmaları yürütüyor. Daha bundan birkaç hafta önce İsveç’in aşırı sağcı lideri Jimmie Akesson, NATO’ye üyelikten bahsedilmesine bile karşı çıkıyordu. Akesson, 9 Nisan’da tamamen tersi yönde bir açıklama ile Finlandiya’nın NATO’ye üyelik kararı alması halinde İsveç’in adaylığını destekleyeceğini söyledi.

Çok sayıda analist, Finlandiya ve belki de İsveç’in adaylığının haziran sonunda Madrid’de yapılacak NATO zirvesine yetişeceğini düşünüyor.

Finlandiya’nın üye olması halinde NATO ile Rusya arasındaki sınır, bir anda ikiye katlanarak 2600 kilometreye çıkacak.