Finlandiya Rusya ile sınırını kapalı tutmaya devam edecek

Finlandiya, Rusya ile olan sınırının tamamını kapatma kararını uzattığını belirterek, Moskova'yı bir göç krizi düzenlemekle suçlamaya devam etti.

İçişleri Bakanı Mari Rantanen düzenlediği basın toplantısında, "Yetkililer tarafından toplanan bilgilere göre, daha önce de gördüğümüz gibi Rusya'nın hibrid etki faaliyetlerinin devam etmesi ve genişlemesi çok muhtemel" dedi.

Rantanen, "Bu nedenle sınırın kapalı tutulmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Bu karar, yeni bir değerlendirmenin yapılacağı 11 Şubat 2024 tarihine kadar yürürlükte kalacak.

Helsinki, Moskova'yı bu göçmenlerin geçişine kasıtlı olarak izin vermekle suçluyor ve Finlandiya'yı istikrarsızlaştırmayı amaçlayan bir "hibrid saldırı" olduğunu iddia ediyor, Kremlin ise bu suçlamaları reddediyor.

Finlandiyalı yetkililere göre ağustos ayının başından bu yana Somali, Irak ve Yemen'den yaklaşık bin sığınmacı iki ülke arasındaki sınır karakollarına geldi. Bu sayı İskandinav ülkesi için alışılmadık bir rakam.

Finlandiya aralık ayı ortasında sınırın bir kısmını kısa süreliğine yeniden açıp birkaç saat sonra tekrar kapatmıştı. Finlandiya sınır muhafızları, sadece o gün en az 40 kişinin sınırı geçtiğini gözlediklerini bildirdi.

Hükümet perşembe günü yayınladığı bir açıklamada, şu anda "çevrede hala sınırın yeniden açılmasını bekleyen göçmenler olduğunu" belirtti.  

Açıklamada, "Göçmenlerin menşe ülkelerinde de Finlandiya'ya seyahat etmek isteyen daha fazla insan var" denildi.

Açıklamada, sınırın yeniden açılması durumunda bu "araçsallaştırılmış göçün yeniden başlaması" riskinin "Finlandiya'nın ulusal ve iç güvenliği için ciddi bir tehdit" oluşturduğu ifade edildi.

Komşusunun göçmenleri siyasi baskı aracı olarak kullanabileceğini öngören Finlandiya, şubat ayında Rusya ile olan sınırı boyunca 200 kilometrelik bir çit inşa etmeye başladı.

Uzunluğu 1,340 kilometreyi bulan bir sınırı paylaşan iki komşu arasındaki ilişkiler, Şubat 2022'den ve Rusya'nın Ukrayna işgalinden bu yana önemli ölçüde kötüleşti. Ukrayna savaşı nedeniyle güvenliğinden endişe eden Finlandiya, Nisan 2023'te NATO'ya katıldı.