Fransa Cezayir savaşı arşivlerini açıyor

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Cezayir savaşına ilişkin “küçük adım” politikası çerçevesinde dönemin adli arşivlerinin açılacağı duyuruldu.

Fransa Kültür Bakanı Roselyne Bachelot, BFMTV’de yaptığı açıklamada “Cezayir ile yeniden inşa edilecek şeyler var, bunlar ancak gerçekler üzerine yeniden inşa edilebilir” dedi.

Bacholot’un bu açıklamasından kısa bir süre önce, 1954-1962 Cezayir savaşı üzerine “jandarma ve polis bünyesindeki adli soruşturmalara ilişkin arşivlerin” açılacağını duyurmuştu.

‘YALAN ÜZERİNE ULUSAL ROMAN İNŞA EDİLEMEZ’

Bachelot,  “Tarihi çarpıtanlar iş başındayken bu rahatsız edici sorun ile yüzyüze gelinmesini istiyorum. Yalan üzerine bir ulusal roman inşa edilemez” diye ekledi.

Bütün sorunlara yol açan şeyin “tahrifat” olduğunu ifade eden Bachelot, “Olguların masaya yatırıldığı, tanındığı, analiz edildiği andan itibaren, başka bir tarih yazabilir, bir uzlaşıya gidebiliriz” dedi.

Fransız ordusu tarafından Cezayir’de işkence yapıldığının doğrulanması halinde bu kararın yol açacağı sonuçlar sorulduğunda Bakan Bachelot, “Bunları tanımak ülkenin çıkarınadır” diye yanıt verdi.

Bu açıklamadan iki gün önce Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drien, iki ülke arasında aylardır süren gerilimi yatıştırmak için Cezayir’e ziyarette bulunmuştu.

‘GERÇEKLERDEN KORKMAMAK GEREKİYOR’

Sözkonusu duyuru, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından başlatılan uzlaşı politikasının bir parçası olarak öne çıkıyor. Macron, matematikçi ve komünist aktivist Maurice Audin'in 1957'de Cezayir'de kaybolmasının Fransız ordusunun hatası olduğunu 13 Eylül 2018'de kabul etmiş ve ailesine arşivlere geniş erişim sözü vermişti.

Bakan Bachelot, "Emmanuel Macron, Audin olayında adaleti yerine getirdiğinde, Fransa'yı gerçekle karşı karşıya getirmişti” dedi.

Bachelot, “Gerçeklerden asla korkmamamız gerekiyor (…) Ama yüzleşmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Cezayir savaşına ilişkin "küçük adımlar" politikasını sürdüren Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 9 Mart 2021'de 50 yılın üzerindeki gizli arşivlere erişimin basitleştirilmesine karar vermiş ve bu prosedürle ilgili bekleme sürelerinin kısaltılmasını mümkün kılma sözü vermişti.

Bu jest de tarihçi Benjamin Stora’nın Cezayir savaşı ve sömürgecilik üzerine raporunda yer alan talepler çerçevesinde gerçekleşti. Hükümet sözkonusu rapor ve bazı jestlerle Cezayir savaşının yarattığı gerilimleri çözmeyi hedef olarak önüne koydu.