Fransa’da 660 doktordan ‘istifa’ tehdidi

Fransa’da hükümetin emeklilik reformuna karşı 5 Aralık’ta başlayan grevin devam ettiği bir sırada, 660 doktor “kamu hastanesi ölüyor” başlığı altında bir bildiri yayınlayarak, istifa tehdidinde bulundu.

660 hastane doktoru, Journal du dimanche gazetesinde yayınlanan ortak açıklama hükümetin “kamu hastanelerine dayatılan zorlayıcı uygulamaları gevşetmeye yönelik gerçek müzakerelerin yolunu açmaması halinde” istifa edeceklerini duyurdu.

“Kamu hastanesi ölüyor” başlığı altındaki bildiride, “Hastane doktorlarının uyarılarına rağmen, sert uygulamalar kemer sıkmaya, kemer sıkma kıtlığa dönüştü. Bildiride bir çok farklı uzmanlık alanları, hastaneler ve tüm bölgelerden doktorların imzası yer aldı.

Bu doktorlar aynı zamanda Salı günü eyleme gitme kararı alan “Inter-Hopitaux” isimli kolektifin üyeleri olarak dikkat çekiyor.

Hükümeti ihtiyaçlara cevap veren gerçek bir mali plan oluşturmaya zorlamak için neler yapılması gerektiğini soran doktorlar, bir kaç ay önce hastaneler ve sosyal güvenliği bloke edildiği grevler ile 14 Kasım’da binlerce kişiyi bir araya getiren eylemleri hatırlattı.

Hükümetin 2020 yılı için 300 milyon euroluk ek yardım öngördüğüne dikkat çeken doktorlar, genel kanıya göre en az 1,3 milyar eruroya ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Doktorlar, bu bildiride imzası olanların sayısının bine çıkması halinde mektuplarını bakanlığa vererek, Inter-Hopitaux kolektifi ile müzakerelerin başlatılmasını talep edeceklerini belirtti.

Kamu hastanelerinde dokuz aydır yaşanan krizin ardından, doktorlar ve hastane çalışanları, Salı günü ülke genelinde sokaklara çıkacak. Kolektifin çağrısında CGT, FO, CFDT, CFTC, CFE-CGC, SUD ve UNSA sendikaları da katıldı.

14 Kasım’da ülke geneline onbinler sokaklara çıkmıştı. Sadece 10 bini Paris’te onbini aşkın hastane çalışanı yürüyüşe katılmıştı. Çalışma koşullarını protesto eden eylemciler, acil bir plan devreye konulması talebinde bulunmuştu.

Stajyer hekimlerin temel sendikası ISNI, tedavi imkanlarının kötüleşmesi nedeniyle ve daha iyi formasyon ve ücret talebiyle 10 Aralık’tan bu yana süresiz grevde bulunuyor. İSNİ de Salı günkü eylem katılacaklarını bildirdi.