Fransa’da Basklı tutsak için şartlı tahliye

Fransa’nın 30 yıldır cezaevlerinde tuttuğu ETA üyesi Frédérıc «Xistor» Haramburu’nun şartlı tahliyesine karar verilirken, barış savunucuları karara itiraz eden savcılığa sert tepki gösterdi.

Bask ülkesinin özgürlüğü için onlarca yıl silahlı mücadele yürüten ETA’nın Fransa’daki koluna üye olan Haramburu, birçok ETA üyesiyle birlikte 1990 yılında tutuklanmıştı. 1997 yılında ömür boyu hapse mahkum edilen Haramburu’nun 6 Ağustos’tan itibaren şartlı serbest bırakılmasına karar verildi.

Paris’teki Ceza İnfaz Mahkemesi (TAP) tarafından alınan kararda, ETA üyesinin elektronik bileklik vasıtasıyla gözlem altında kalmaya devam edeceği belirtildi.

Ancak Fransız Anti-Terör Savcılığı (PNAT) tarafından bu karara hızlıca itiraz edildiği öğrenildi. Bu itirazın 6 Ağustos’tan önce Ceza İnfaz Dairesi (CAP) mahkeme birimince görüşebileceği de verilen bilgiler arasında.

Savcılığın itirazın sert tepki gösteren Barış Yolu (Bake Bidea) adlı Basklı tutsaklarla dayanışma kolektifi ise, PNAT’ın ‘intikamcı tavrını’ sert bir dille kınadı. Açıklamada, bugün saat 11’de Bask ülkesinin Fransa’da kalan toprakları içindeki Saint-Pée-sur-Nivelle şehrinde bir eylem düzenleneceği duyuruldu. Barış yanlıları, ‘Cezasını ölene kadar mı çekecek? 30 yıl yeter’ sloganıyla eyleme katılacak.

Frédérıc «Xistor» Haramburu’nun tahliyesi için geçtiğimiz yıl da başvuru yapılmış ve bu başvuru reddedilmişti.

ETA, 2011 yılında silahlı mücadeleye son verdiğini duyurmuştu. 2016 yılında devreye giren barış eylemcilerinin girişimiyle ETA’nın Fransa ve İspanya’daki silahlarının gömülü olduğu yerler açıklanmıştı. ETA, 2018’de kendisini feshettiğini ilan etmişti.

Bask ülkesi İspanya ve Fransa tarafından paylaşılmış durumda. İspanya’da kalan topraklarda özerklikle yönetilen Bask ülkesinin Fransa’da kalan topraklarında ise sadece ‘Bask Kültürü ve Dili’ dersleri kapsamında anadil öğrenimi mümkün.