Fransa’da bir milyona yakın kişi sokaklara çıktı

Fransa’da emeklilik reformuna karşı ülke genelinde işçi ve emekçiler yeniden sokaklara çıktı.

Sendikalar, salı günü emeklilik reformuna karşı ulusal düzeyde 14’üncü eylemini gerçekleştirdi.

Emmanuel Macron hükümetinin yasal emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran reformunu protesto eylemlerine CGT sendikasına göre ülke genelinde 900 bin kişi katıldı.

Paris’te sendikaya göre 300 bin kişi alanlara çıkarken, polis 31 bin olduğunu iddia etti.

İşçi ve emekçilerin eylemlerine karşı ülke genelinde 11 bini aşkın polis ve jandarma harekete geçirildi. Bazı kentlerde polisle eylemciler arasında çatışmalar yaşandı.

CFDT sendikası başkanı Laurent Berger, “İstesek de istemesek de maç bitmek üzere” dedi.

Berger, sendikaları ücret veya çalışma koşulları gibi gelecek başka konular üzerinde güç dengesine ağırlık koymaya çağırdı.

CGT sendikası yöneticisi Sophie Binet, “Gerçek müzakereler istiyoruz” derken, “Emeklilik hakkı bir mücadele olarak kalmaya devam edecek” vurgusunda bulundu.

Sendikaların birlik halinde kalacağını kaydeden Binet, “ülkedeki öfke göz önüne alındığında başka eylemlerin gerçekleşebileceğini” sözlerine ekledi.

Macron hükümeti Meclis’te oylamadan kaçınmak için Anayasa’nın 49.3’üncü maddesine başvurarak emeklilik reformunu geçirmişti. İki uygulama kararnamesinin Resmi Gazete’de yayınlanması hükümetin ilerlemekte ısrar ettiğini gösteriyor. Bu kararnamelerden biri emeklilik yaşının kademeli olarak 64’e çıkarılması ile ilgili. Muhalefet ise perşembe günü Meclis'te reformu yürürlükten kaldırmayı amaçlayan bir yasa tasarısını desteklemeye çalışacak, ancak bu girişimin başarılı olma şansı çok az görülüyor.