Fransa’da koronavirüse rağmen seçim: Katılım çöktü!

Fransa’da bir yandan koronavirüse karşı olağanüstü tedbirler alınırken, diğer yandan seçimlerin iptal edilmemesi, sandığa “ilgisizlik” olarak ağır bir şekilde yansıdı. Seçmenlerin yüzde 56’sı sandık başına gitmedi.

Fransa’da yerel seçimlerin ilk turu için bugün sandık başına gidildi. Hükümet, koronavirüs salgını nedeniyle restoranlar ve okulların kapatılması dahil olmak üzere olağanüstü tedbirler alırken, seçimleri ertelemeyi reddetti.

Bunun sonucu, seçimlere katılımda çöküş oldu. Oy bürolarının kapandığı saat 20.00’de yapılan ilk tahminlere göre kayıtlı seçmenlerin yüzde 56’sı sandık başına gitmedi. Saat 17.00’de İçişleri Bakanlığı açıklamada katılım oranının yüzde 38,77 olduğunu belirtmişti.

Salgının yayılması endişesiyle çok sayıda seçmen sandık başına gitmemeyi tercih etti.

Solcu hareket France Insoumise milletvekili François Ruffin, ikinci turun ertelenmesini istedi. Ancak bunun kolay olmayacağı belirtiliyor. İkinci turun ertelenmesi halinde birinci turun da geçersiz kalacağı ve seçmenlerin yeniden her iki tur için sandık başına gitmesi gerekeceği ifade ediliyor. İkinci turun ertelenmesi ise parlamentoda oylama sonucu ancak mümkün olabilecek. Ancak Cumhurbaşkanı’nın ikinci bir acil durum kararnamesi çıkararak, ikinci turu ertelemesinin mümkün olabileceğine de işaret ediliyor.